maandag 1 oktober 2012

Wereld veggie dag en deeltijds vegetariërs

Vandaag, 1 oktober, is het wereldveggiedag. Naar aanleiding van een persbericht van Delhaize verscheen hier en daar in de media dat de omzet van veggie producten vooral stijgt door de deeltijds of parttime vegetariërs.

Nog vaak heb ik de indruk dat het idee van deeltijds/parttime vegetarisme door vele veggies een beetje smalend wordt bekeken. Of meer zelfs: men spreekt van een interne tegenstelling. Parttime vegetarisme bestaat niet, zo luidt het argument, je bent vegetariër of niet, net zoals je zwanger bent of niet.

Dat klopt natuurlijk wel ergens, maar mijn bescheiden mening is dat zo’n discours meer kwaad doet dan goed. Wat momenteel aan het gebeuren is - eigenlijk veel te laat, maar goed - is dat het woord “vegetarisch” (als adjectief) eindelijk niet meer afschrikt, doordat het niet exclusief vereenzelvigd wordt met “vegetarisme” en “vegetariërs” (substantieven). Met andere woorden, vegetarisch (zoals in een “vegetarische maaltijd”, een “vegetarische dag”) wordt niet meer gezien als enkel iets voor vegetariërs of mensen die “aan vegetarisme doen”. Nee, vegetarische maaltijden producten zijn er nu voor iedereen.

Het verhaal wordt dus opengetrokken, en dat is geweldig. Wanneer mensen die doorgaans vlees/vis eten nu af en toe vegetarisch gaan eten, is dat uiteraard honderd procent toe te juichen. Het zijn mensen die “deeltijds aan vegetarisme doen” en dus deeltijds vegetariër zijn. Perfect ok wat mij betreft. Gelegenheidsvegetariërs zou je ze ook kunnen noemen (de etymologie van het woord flexitariër duidt voor mij eigenlijk op een vegetariër die zich af en toe flexibel opstelt, en dit woord vind ik in deze context dus minder geschikt, maar we zullen zien hoe het verder groeit en gebruikt wordt)

Het is bovendien inderdaad deze groep die vooral zorgt voor de groei in het aanbod van vegetarische producten, want in absolute cijfers zijn ze met meer dan de paar procent vegetariërs.

Voor mij gaat de (r)evolutie als volgt: doordat de deeltijds vegetariërs de vraag doen stijgen, stijgt ook het aanbod veggie producten en maaltijden en worden deze meer alomtegenwoordig, waarom meer en meer vegetariër-zijn makkelijker en makkelijker wordt. En zo evolueren we beetje bij beetje naar een plantaardige toekomst.

Laat ons daar vooral iedereen in meenemen en bij betrekken.