woensdag 2 februari 2011

Kalfke Willy

Kalfke Willy, het kalf dat de Neveneffecten in Basta al dan niet op hun barbecue gaan leggen, veroorzaakt nogal wat commotie. Voor wie niet mee is: de "Neven" nodigden de kijkers uit op een barbecue, en legden in de volgende aflevering uit dat er voor al wie bij het inschrijven voor vlees had gekozen, een stukje van Willy was gereserveerd. In De Laatste show, waar Willy live aanwezig was, werd aangekondigd dat mensen tot 24u konden stemmen voor de dood of het leven van Willy.

Wat moet je als vegetariër van zoiets denken? Het zoveelste gesol met dieren? Amusement voor de mens ten koste van een onschuldig kalf? Even my two cents...

Geen idee wat er uiteindelijk met het kalf zal gebeuren natuurlijk - de Neven zijn tot alles in staat - maar ik heb tot nog toe weinig problemen met wat ze met 't kalfje hebben uitgespookt. Integendeel. Vlees eten - en zeker het eten van mishandelde dieren - kan alleen maar blijven bestaan door onwetendheid en onzichtbaarheid. Door het vervreemden van het dier, door het loskoppelen van dier en vlees. De meeste mensen hebben nog nooit een varken of een kalfje van dichtbij gezien. Dat maakt het een heel stuk makkelijker om die dieren op te eten. Verklein de afstand, breng mens en dier bij elkaar, en het wordt alweer een stuk moeilijker.

Dat is een beetje wat in Basta gebeurt. Vlees wordt geproblematiseerd. Het eten van dieren wordt het onderwerp van debat en discussie. Er is alweer dat tikkeltje meer kans dat mensen even gaan nadenken, dat ze even Kalfke Willy zien in die biefstuk op hun bord. En dat is uiteraard altijd goed. Vlees eten (en zeker industrieel gekweekt vlees) is het gevolg van niet nadenken. Wie nadenkt over vlees, wie een boek leest als dat van Jonathan Safran Foer, die zal veel sneller geneigd zijn minder, ander of geen vlees te eten. Een *redelijk* debat over het eten van vlees - en dat zal er ooit komen, op grote schaal - kan maar heel moeilijk gewonnen worden door degene die voor vlees pleit (klinkt dit naïef? Nu nog wel).

Veel vegetariërs zijn het - zo moge blijken uit reacties op mijn en EVA's facebookpagina - niet met me eens. De Neven wordt verweten dat ze sollen met dieren, mediageil zijn, mensen laten beslissen over dood of leven (zoals in de tijd van de gladiatoren). Sommigen zien niets dan negatiefs in de reacties van de kijkers (en hun reacties op het web), die er allemaal maar mee lachen en alles hoogst onderhoudend vinden.
Ik kan me vergissen, maar ik denk dat lachen in vele gevallen een ongemakkelijk lachen is, een lachen dat voor de lacher een zuur nasmaakje heeft. Net zoals de uitlatingen à la "slachten die handel!" in vele gevallen van een stoerheid getuigen die eigenlijk een twijfel verbergt, hoe minimaal aanwezig nog ook.

Een andere vrees die geuit wordt is dat dergelijke dingen op TV tonen zou kunnen leiden tot gewenning en apathie. Pardon? Is er dan nog geen totale gewenning aan en apathie rond vlees eten dan, momenteel? Ik zie niet direct in hoe dat nog erger kan? Als iets als vlees geproblematiseerd wordt, dan bestaat tenminste de kans dat sommige mensen het niet als normaal aanvaarden en er niet langer apathisch tegenover gaan staan.

Wat zal er met Kalfke Willy gebeuren? Wat doen de Neven? Hoe zal er gestemd worden? Ik zie Willy natuurlijk liever gered, maar zelfs als hij op de barbecue belandt, dan nog zullen zijn leven en dood zinvoller geweest zijn dat dat van bijna eender welk ander landbouwdier.