In het jaar 2300...

Af en toe een gedachtenexperiment moet kunnen. Hoe (on)realistisch vind je dit scenario? Let me know.

Een gesprek tussen een twaalfjarig meisje en haar vader, in het jaar 2300...

- Pap, ik las vanmorgen in een boek dat mensen vroeger dieren opaten! Is dat echt?
- Ja, dat klopt. Tot ongeveer het einde van de 21ste eeuw aten mensen dieren.
- Dus dat is echt? En mocht dat gewoon zomaar? En hoe vaak gebeurde het?
- Ongeveer iedereen deed dat. Elke dag. Toch zeker tot zeg maar 2050. Dat was heel gewoon. Mensen die het niet deden werden zelfs gezien als abnormaal.
- Maar hoe kon het nu normaal zijn om dieren te eten? Iedereen weet toch dat je dieren niet zomaar doodt?
- Ja, zo denken wij er nu wel over, maar de mensen vonden dat toen nog niet.
- Mocht je dan zomaar alles doen met dieren wat je wou?
- Hmmnee, eigenlijk niet. Je kon toen ook geen dieren zomaar slaan of mishandelen ofzo. En mensen zagen ook wel graag dieren. Vooral katten en honden, en wilde dieren.
- Maar toch aten ze ze?
- Ja, maar niet die dieren. Ze aten vooral koeien, kippen en varkens. En ook wel konijnen, eenden... Soms paarden.
- Maar er is toch geen verschil tussen die dieren en honden of katten?
- Nee, maar iedereen was het zo gewoon. Men dacht er niet bij na. Die dieren waren om op te eten. Mensen vonden ze lekker.
- En ze lekker vinden was een goede reden om ze te doden en op te eten?
- Toen blijkbaar wel, ja.
- Of aten ze misschien dieren wanneer ze al dood waren?
- Nee, dieren werden speciaal gekweekt om op te eten, en gedood zodra ze volgroeid waren, op jonge leeftijd.
- Hadden ze dan geen ander eten?
- Wel, vele onderzoekers hebben proberen verklaren wat er toen gebeurde, en waarom mensen zoveel dieren aten, terwijl ze blijkbaar wel wisten dat dat nergens voor nodig was, en dat dieren gevoelige wezens zijn. Maar er is eigenlijk geen goed antwoord gevonden. Er was in elk geval ander voedsel genoeg. De mensen die geen dieren aten werden vegetariërs genoemd. Voedsel dat niet van dierlijke oorsprong was, werd apart geplaatst of gemarkeerd in de winkels. Er bestaan ook heel veel zogenaamde “vegetarische kookboeken” uit die tijd. Dus ja, er waren duidelijk opties genoeg. En toch waren die vegetariërs maar met heel weinig, tot midden de 21ste eeuw of zo.
- En... wie moest die dieren dan doden?
- Dat gebeurde in eh... slachthuizen. Plaatsen waar per dag duizenden en duizenden dieren gedood werden. Er waren mensen die slachter waren van beroep. Een gevaarlijke job trouwens. En niet goed voor de geestelijke gezondheid, natuurlijk. Maar dat heeft men pas later ingezien.
- Wat heeft er dan voor gezorgd dat mensen ophielden met dieren eten?
- Verschillende dingen samen. Het was enerzijds een lange evolutie, die al begon in de tweede helft van de 20ste eeuw. Er groeide meer en meer bewustzijn over het feit dat vlees eten deel was van een grote vicieuze cirkel: al die dieren grootbrengen vroeg veel van onze planeet: water, grond, mest, afval... Dieren doden was niet goed voor de gezondheid van de mensen die ervoor verantwoordelijk waren. Dieren eten bleek uiteindelijk ook heel slecht voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van mensen. Men zag het als minder en minder verantwoord. Maar dat was allemaal niet genoeg. De stroomversnelling is er gekomen door de ontwikkeling van andere voedingsproducten - een beetje wat we nu eten, maar toen nog minder lekker en gezond, en ook door twee wereldwijde epidemies in de jaren 2040, die hun oorsprong hadden in veeteelt. Vanaf toen is de vleesconsumptie erg snel gaan zakken, en tegen het einde van de eeuw werd er nergens nog vlees gegeten.
- Dat heeft allemaal wel lang geduurd!
- Wel, je moet weten dat we tienduizenden jaren dieren gegeten hebben, en dat het vlees van dieren voor onze verre voorouders erg waardevol was. Later werd dieren eten echter zowel overbodig als onverzoenbaar met onze morele waarden, maar het duurde even eer men dat laatste doorhad. Mensen bleven verwijzen naar het feit dat we altijd al dieren gegeten hadden, dat we dat moesten doen voor de gezondheid. Ze waren eigenlijk helemaal blind voor het feit dat dat enorm botste met onze ideeën over wat goed en fair was om te doen. Ze konden zich wellicht ook helemaal niet voorstellen dat er ooit een andere tijd zou komen, waarin we hun gedrag nog moeilijk zouden kunnen begrijpen. Wellicht doen wij ook vandaag nog dingen die we in de toekomst niet ok zullen vinden. Dat is evolutie. De maatschappij verandert.
- In de goede richting.
- Daar ben ik van overtuigd ja. Maar het gaat niet vanzelf.

Reacties

  1. Laat ons hopen dat we 2300 nog halen : ik heb er alleszins geen goed oog ik als ik de mensen zo blijf bezig zien. Er is nog steeds veel onbegrip voor veggies. En ook het klimaat kan velen gestolen worden. Volgens mij zal er eerst idd iets drastisch moeten gebeuren door we door scha en schande onze manier van leven wel moéten veranderen. Voor de rest : leuk artikeltje en doe aub zo verder bij Eva. Veel succes.
    Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Patricia: Er gebeuren toch al drastische dingen in de wereld: tsunami's, aardbevingen, ... en nog willen de meeste mensen hun levensstijl niet aanpassen ... En veggies worden inderdaad echt beschouwd als vreemd, ik ben veganist & mensen kunnen daar totaal niet mee om.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik hoop echt dat dit ooit zo zal zijn....jammer genoeg zullen wij het niet meer meemaken vrees ik dat al dat zinloos geweld en het vermoorden van onschuldige , waardevolle wezens stopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vader: "De gedachte dat Oma met Bokito zou zijn gaan samenleven zou destijds niet voor mogelijk zijn gehouden. O..., daar komen ze zojuist aan."

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Realistisch of onrealistisch, dat vind ik moeilijk te zeggen. Dat dit een mooi toekomstscenario zou zijn, dat zeker! Als je bedenkt dat de slavernij vroeger doodnormaal was en het tegenwoordig een soortgelijk tweegesprek zou kunnen opleveren geeft wel hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoop dat het een realistisch scenario is.
    Maar als ik denk aan al die mensen die ik ken die voor hun kop niet zouden willen stoppen met vlees eten, twijfel ik toch.
    En als je in Spanje of Frankrijk iets gaat eten op restaurant, bekijken ze je zelfs alsof je van een andere wereld komt. Vegetarien? Ze hebben er nog nooit van gehoord!
    Als het scenario toch uitkomt, zal het wel zo zijn dat er in 2300
    nog andere culturen zijn waar er wel nog vlees wordt gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoe dacht men vroeger over roken? En nu?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik denk dat er wel veel gaat veranderen; er is nu al steeds meer aandacht voor het effect van de vleesindustrie (+visserij en vervuiling, overconsumptie e.d.)op de maatschappij en het milieu, voor dierenwelzijn enz. Veel mensen zijn alleen onwetend of willen het niet zien; ze willen liever zonder gewetensproblemen genieten van een 'lekker' stukje vlees en hebben nog steeds het idee dat het gezond is. Of ze weten niet hoe lekker en goed vegetarisch/veganistisch eten kan zijn. Ik merk in mijn omgeving wel dat het normaler gevonden wordt om vegetariër te zijn dan zo'n 10 jaar geleden (veganist is inderdaad bij veel mensen een stapje te ver, maar zij weten ook niet goed wat het effect is van de zuivelindustrie + eierindustrie op dierenwelzijn; "maar biokoeien lopen toch gewoon in de wei?"; "kippen leggen toch sowieso al eieren en in de biologische sector hebben ze het toch goed?"). Echter, veel mensen eten al minder vlees, vleesvervangers worden steeds beter en lekkerder, er is steeds meer aandacht voor vegetarisme en het wordt geframed als zijnde 'hip' en 'gezond'. Ik denk dat veel mensen dat wel aanspreekt. Dus, wie weet gaat er echt wel iets veranderen, maar heeft het inderdaad veel tijd nodig. Waarschijnlijk is het net zoiets als met roken, ja. Er zijn nog mensen die roken, maar het is totaal niet 'stoer' meer, wordt gezien als ongezond en er wordt veel reclame gemaakt voor 'stoppen met roken'. Zo zal het misschien ook met vlees eten gaan.
    Hopelijk (ik denk van wel) maken we het nog mee.. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Volgens onderstaand artikel is over 5-7 jaar vlees een luxe-artikel en gaan we binnen 20 jaar over op andere eiwitbronnen als insecten, kweekvlees en zeewier. Nog niet zo vegetarisch/veganistisch dus, behalve de zeewier, maar het is wel al een verandering..

    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-18813075

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kweekvlees is een energieverslindende omweg.

    Insecten ook. Want ze gebruiken eerst de energie die ze eten, dus verspilling van eiwitten. En produceren vast heel veel insectenpoep. En er moet heel wat gebeuren voordat insecten een smakelijk hapje worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Die vader is verdomd goed geïnformeerd over geschiedenis van 250 jaar oud! En dan te bedenken dat het een onverwachts gesprek is dat zijn dochter start! Ik hoop niet dat mijn jongere broertje (ik heb geen kinderen :)) mij zo veel vragen gaat stellen over de slavernij (In bijvoorbeeld Amerika pas afgeschaft eind 1800), want ik heb daar niet zo veel over te vertellen :-)

    Anyway: Ik weet niet of het gaat gebeuren. Intelligente mensen zijn zwaar in de minderheid en je ziet dat daar voornamelijk plantaardig eten erkend wordt als interessant alternatief voor gezondheid, milieu en dier... maar goed, dan heb ik het nu alleen nog maar over West-Europa. Op mijn werk, Capgemini, zijn er echt maar enkelen vegetariër en ik ben nog geen andere veganisten tegen gekomen.

    @@rno:
    Energie is straks geen probleem meer. Zodra men overstapt op hernieuwbare energie zal het zich net zo lang ontwikkelen tot we het in overvloed hebben. De zon herbergt genoeg energie voor een miljoen planeten als aarde met miljarden mensen. We zijn echt niets vergeleken met die krachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoewel we in de minderheid zijn, zie je toch een verschuiving plaatsvinden. Het aantal mensen dat vaker vlees laat staan neemt toe. Soms zijn er maar een paar slimme mensen nodig om een revolutie te ontketenen.

    http://www.devegetarier.nl/nieuws/aantal-flexitariers-groeit-fors

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts