10 Veggie trends

Op EVA's nieuwjaarsbrunch, ondertussen een paar weken geleden, presenteerde ik deze tien veggie en food trends...

1. De aandacht voor vegetarisch eten groeit zienderogen, en meer en meer mensen zeggen vlees vaarwel, maar dat wil niet zeggen dat ze dat consistent of openlijk doen. Er waren al parttime vegetariërs en flexitariërs, nu zijn er ook de vage-tariërs. Die doen een beetje "vaag" over hun vegetarisme. Om een of andere reden komen ze er niet helemaal vooruit: misschien omdat ze niet al te politiek correct willen zijn, of omdat ze bang zijn om als inconsistent beschuldigd te worden wanneer ze eens een slippertje maken. Naast de vage-tariër is er ook de vergeet-ariër: hij of zij vindt genoeg alternatieven voor vlees zodat hij bij wijze van spreken vergeet om nog vlees te eten. Hij mist niets.

2. Wordt de biefstuk een delicatesse? De directeur van de koepelvereniging van de Nederlandse horeca voorspelt dat het voor goedkopere eetcafés op termijn niet rendabel zal blijven om biefstuk te serveren. Ook doordat de klant meer duurzaam wil eten zullen volgens hem de menukaarten sterk veranderen.

3. Vegan! Helemaal plantaardig eten, zonder zuivel of eieren, komt opzetten. In de VS zijn er meer vegans dan vegetariërs. Ook hier zien we het bewustzijn rond de nadelen van eieren en zuivel snel stijgen.

4. Groentenliefde. Moestuintjes - gemeenschappelijk of niet - vergeten groenten, groentecocktails, groentesapjes, groentemenu's... overal groenten. En er zijn nog duizenden plantensoorten te proberen die voorlopig nog niet op het menu staan! We kunnen nog een tijdje voort.

5. Rauw. Mensen die deels of helemaal rauw eten zweren bij de gezondheidseffecten: je zou je fitter voelen op een hoofdzakelijk rauwe voeding omdat je lichaam die beter verteert.

6. Bloemkool. Als we de trendwatchers mogen geloven wordt dit de groente van het jaar.

7. Glutenvrij. In de VS al langer ingeburgerd, hier ook in opkomst.

8. Plantaardige gastronomie. We hebben er lang op moeten wachten, maar topchefs beginnen eindelijk volwaardige veggie en vegan menu's uit hun koksmouw te schudden. Het Hof van Cleve, Hertog Jan  en anderen... je kan er gerust terecht als vegetariër of veganist.

9. De vierde generatie vleesvervangers - die zijn niet meer van vlees te onderscheiden. Een goede zaak, want niemand staat erop een dood dier te eten: we zijn enkel op zoek naar een bepaalde smaak of bite. Als die bezorgd kan worden met plantaardige producten, waarom niet?

10. Nieuwe businessmodellen. Het internet geeft zoveel mogelijkheden om voedsel en eten opnieuw te ontdekken. Smartmat.be levert ingrediënten aan huis; via thuisafgehaald.be kan je kijken wie wat te koop aanbiedt in je buurt. Freecycling gaat om het gratis weggeven van voedsel.

Reacties

Populaire posts