Een veggie gevoel voor humor

"If I can't dance, I don't want your revolution"

Het zijn de gevleugelde woorden van activiste, feministe, anarchiste Emma Goldman. Ze sprak ze tegen een collega-revolutionair, die haar gezegd had dat het niet ok was voor iemand als zij om zo te dansen.

Persoonlijk heb ik niet zoveel met dansen, maar ik voel veel voor het sentiment achter bovenstaand citaat. Ik kan het best opnieuw zeggen met Goldmans eigen woorden: "I did not believe that a Cause which stood for a beautiful ideal (...) should demand the denial of life and joy."

Dat geldt volgens mij voor alle sociale kwesties. Gelijk hoe erg en vreselijk de zaken zijn waartegen gevochten wordt ook zijn: humor, lachen, genot, vreugde moeten denk ik *altijd* deel uitmaken van de aanpak, moeten eigen zijn aan de mensen die verandering willen. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig: wie grote verandering wil, moet grote groepen van mensen bereiken en voor zijn kar spannen. Daar zijn verschillende manieren voor, maar mij lijkt het evident dat we dat best kunnen doen door het gedrag, de kwestie, het product... dat we willen "verkopen" zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Geen geklaag en gezaag dus, maar de voordelen tonen, tonen dat het leuk is om erbij te zijn, om mee te doen.
In het geval van vegetarisch eten: aantonen dat het lekker is, dat het in is, dat het gezond is, dat het leuk is, dat het uitdagend is... Wie wil dat mensen het allemaal meteen om de "juiste redenen" doen en dat iedereen zich bewust is van het dierenleed achter vlees enzovoort, maak je geen zorgen: die reflectie volgt wel, en hoeft daar niet noodzakelijk aan vooraf te komen.

Aanleiding voor het schrijven van dit stukje waren een aantal Facebook-commentaren op deze foto van een kreeft gemaakt van wortels. Voor een aantal mensen doet zelfs deze afbeelding teveel denken aan een dood dier.

Alle respect natuurlijk voor de frustratie, boosheid, ergernissen enz. die vele mensen hebben rond alles wat met vlees en het eten van dode dieren te maken heeft. Maar zou het niet goed zijn als we heel af en toe eens de negativiteit kunnen vergeten en gewoon even kunnen lachen? Een beweging - de vegetarische of andere - die vooral sakkert en wijst op ellende wil toch niemand?

De bottom line is uiteindelijk impact: wie krijg je mee met je issue, wie kiest er je kant? Je hebt meer kans als mensen je leuk vinden :-)

Reacties

 1. Dat lijkt mij inderdaad de juiste aanpak. By the way, ik heb je seitan bourguignon uit het Eva-magazine klaargemaakt, Tobias. En die was zo lekker dat ik hem binnenkort weer ga klaarmaken. Het is een ideaal makkelijk en toch feestelijk gerecht om mensen te laten beseffen hoe lekker veggie kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stukje maar om eerlijk te zijn, wat nutteloos. Mensen die zo ver in hun eigen ideeën zitten dat ze deze "wortelkreeft" als iets anders aanzien dan een creatieve, humoristische knipoog, bereik je toch niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Michael: wat mensen betreft zeg ik nooit nooit :-) Optimism is a moral duty

  @Lies: leuk dat je 't lekker vond. Nog beter als ie een nachtje staat btw.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, merci voor dit stukje!
  Ik las toevallig ook juist de bewuste reacties op de foto... Ben blij dat ik niet alleen ben met het gedacht "oh my god, these people are really f*cked up" ;-)
  kom op, ni moeilijk dat mensen rare ideeen hebben over vegetariers met zo'n reacties ;-)

  ik moet wel zeggen, ik heb al betere (lekkerdere) foto's gezien in dit thema

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom de mensen hun mening niet laten formuleren zoals zij het aanvoelen? Waarom altijd dat moraliserend vingertje?? EVA geeft dikwijls blijk van meer begrip voor vleeseters dan voor haar eigen achterban. Ik vind dat EVA zichzelf veel in de voet schiet de laatste tijd. Ik had enorm veel sympathie voor EVA vroeger, maar dat brokkelt zienderogen af... Dat wij-zijn-de-goeie-en-al-de-andere-niet idee die er achter steekt stoort mij enorm. Laat de mensen toch in hun waarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waar wil EVA eigenlijk naartoe? Wat is de bedoeling van die naar mijn mening sukkelachtige afbeelding van een wortelkreeft? Het afgrijselijk beeld en geluid van levend gekookte kreeften doemt in me op als ik hiernaar kijk. Wie zijn jullie om te bepalen waar ik vrolijk van moet worden? Dit is sektarisch, dogmatisch gedrag.
  De vergelijking van vrolijk lachend, winkelende mensen met dode vissen en ‘wuivende’ kreeften is niet veraf. Ik zie de humor niet, integendeel, ik vind zo’n houding kinderachtig en stik vervelend. Heel erg spijtig dat de redactie in die kleuterpeuter toestand blijft hangen. Des te meer treurig omdat zo’n belangrijke levenshouding als het Vegetarisme/Veganisme niet hip, komisch, of andere vluchtige gevoelens moet belichamen.

  Blijkbaar moeten we dierenrechten minder serieus opnemen dan de burgerrechtenbeweging, blijkbaar wordt er geen oorlog gevoerd op dieren, en blijkbaar zijn er geen harde middelen nodig om hier tegenin te gaan. Blijkbaar kunnen we mensen het ‘licht’ laten zien door ze te lokken met gerechten (waarvan er velen toch nooit zullen tippen aan de smaak van traditionele vleesgerechten.). Blijkbaar is smaak en marketing de beste katalysator voor een revolutie.

  Het lijkt wel alsof EVA zelf nog overtuigd moet worden dierenrechten serieus te nemen, en dat ze de huidige toestand onderschatten, door te denken dat ze een enorme mentaliteitsverandering teweeg kunnen brengen door braaf in te praten op het consumeergedrag van de gemiddelde vleeseters.

  Ik vrees zelfs dat EVA’s flauwe houding contraproductief werkt. Ook Gandhi, Martin Luther King en zovele andere activisten waren uitgesproken revolutionair en extremistisch. Juist om het feit dat ze verschil maakten, werden ze vermoord. EVA’s vriendjesmethode strookt niet met de werkelijkheid van het succes van sociale bewegingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. en voila, anoniem hierboven doet exact quod erat demonstrandum. Het is nog een beetje erger dan ik dacht :)
  Voor de rest doet iedereen wat ie wil en lacht (niet) waarmee ie wil hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. tobias: 200% akkoord

  an oniem: hilarisch om deze reactie te posten onder net deze tekst van Tobias. Echt lachen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem heeft nochtans wel gelijk Geert.
  Maar blijkbaar is lachen weer belangrijker dan een duidelijk standpunt innemen.


  En wat is er dan erger dan je dacht Tobias?
  Wat ik erg vind, is dat je niet eens meer een deftig antwoord kan formuleren. Kwetst de waarheid dan zo hard?

  Je zou beter iets doen met de negatieve commentaren in plaats van ze allemaal in de kiem te sporen. Mensen geven geen commentaar omdat ze dit leuk vinden, maar omdat ze denken dat het beter kan. Dus haal uw hoofd uit de konten van de vleeseters en doe iets met de commentaar en maak van Eva een respectabele organisatie waarvan men later kan zeggen dat ze ook daadwerkelijk iets heeft verwezenlijkt voor de dieren en niet alleen voor zichzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. vergeef me, beste Martyr, dat ik hier niet verder op in ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vergeef ons dan, Tobias, dat wij met jou lachen. Jij bent de grap hier, niet de wortels.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. weeral mooie tekst, volledig mee akkoord, leuke blog,

  @Martyr en anoniem, waarom start je zelf geen beweging op?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. "Het afgrijselijk beeld en geluid van levend gekookte kreeften doemt in me op als ik hiernaar kijk."

  Ik hou mijn hart voor de dag dat Anoniem een kak legt in de vorm van een bloedworst...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tobias, you are brilliant as usual!!
  Don t ever stop writing.

  gr.
  Miriam
  lovedelightbook on twitter
  a vegetarian cookbook author

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik weet niet wat erger is; Tobias die zo vol is van zichzelf of anderen die zo vol zijn van hem...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een vegetariër die zichzelf zo serieus neemt... dat hij een artikel schrijft over vegetariërs die zichzelf te serieus nemen omdat ze niet kunnen lachen met een foto van een (wortel)kreeft.
  Tja, das lachen! Ironisch niet?
  Humor is relatief, wat de ene grappig vindt is het niet voor de andere. En diegene die niet kunnen lachen met dit, zullen dan wel kunnen lachen met iets waar jij nie mee kan lachen. Let it be!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts