Open brief aan Axl Peleman


Beste Axl,

Lang geleden, in 2004, hebben wij nog samengewerkt: je toen nog vegetarische hoofd prijkte - inclusief konijnentandjes - op een affiche voor ons vegetarische evenement V-day. Je was toen de enige echt overtuigde veggie BV. En ik bedoel wel degelijk écht overtuigd: in Humo liet je ooit eens noteren dat je een broodje waar vlees op gelegen had net zo min zou aanraken als een broodje dat met stront in contact geweest was. Vlees is stront, zo zei je toen. Ook in het interview dat ik destijds van je afnam, kwam je heel overtuigd over.

Ondertussen ben je al lang geen vegetariër meer. We lazen dat vorige week nog eens in de krant (GVA, 6/6/2011):

Vegetarisch eten bleek er na 15 jaar te veel aan te zijn. Niet genoeg tijd. (...)
"Vijftien jaar lang at ik geen vlees. Uit ideologische overwegingen. Maar sinds een jaar of zes heb ik het vegetarisme achter mij gelaten. Het is een gezonde levensstijl als je er veel tijd in steekt. Tijd die ik niet meer had, of er in ieder geval niet meer voor over had. Ik ben heel vaak onderweg. Op dagen dat ik moet optreden, wil ik wel eens een lekkere snelle snack. Wel, in een frituur vind je geen quorn en een lekkere vegetarische pitta ben ik ook nog niet tegengekomen. Zelfs thuis is het niet makkelijk om lekker vegetarisch te koken. Het vergt denkwerk, creativiteit en - alweer - tijd. Lekker koken begint bij goede basisingrediënten. Een heerlijk stuk vlees heeft niet veel nodig. Kort bakken, beetje mosterd, wat munt: heerlijk! Vleesvervangers als tofu of quorn bevatten op zich niet veel smaak. (...)"


Ongetwijfeld is vegetariër zijn vandaag nog een stuk moeilijker dan gewoon als omnivoor door het leven gaan. Onze maatschappij is nog niet helemaal ingesteld op mensen die geen vlees en vis willen eten. En als je je vaak moet verplaatsen en bij andere mensen moet eten wordt inderdaad het nog wat moeilijker.

Het is niet aan mij om te oordelen of jij wel of niet tijd hebt of moet maken voor lekker vegetarisch eten. Maar ik kan het natuurlijk wel jammer vinden dat je op deze manier nog minder mensen warm maakt voor duurzaam en diervriendelijk eten.

En er is de laatste jaren toch heel wat veranderd. Vegetarisch eten wordt hoe langer hoe makkelijker, en met een minimum aan creativiteit en één goed kookboek kom je een heel eind. En jawel, er zijn ondertussen al véél frituren waar je een vegetarisch alternatief kan krijgen.

Er lopen honderd duizenden vegetariërs rond die het wél doen, en daarbij zitten ook bekende mensen, zoals Moby, die zelfs veganist is, en die - zo vermoed ik - ook een druk leven heeft. Of Morrissey, dankzij wiens celebrity-impact de Lokerse Feesten een dag vleesvrij zijn (wereldnieuws zelfs).

Dus Axl, mogen wij van een weliswaar drukbezet maar toch nadenkend mens als jij een extra efforke verwachten? Als we je kunnen helpen met recepten, eetadressen, kooktips... je weet ons te vinden! Als je in Gent bent: ik trakteer een veggieburger in het beste frietkot van België.

Reacties

 1. Ik ga akkoord met je Tobias het komt niet over, al zeker niet van iemand die echt vegetarier geweest is, maar snap toch dat Axl na 15 jaar er te demotiveerd van was. Toch op vlak van uit eten gaan. Als ik in West-Vlaanderen ergens moet gaan eten zie ik er altijd op tegen. Ons eten is dan minder smakelijk dan de niet-veggie variant, je moet ook al vooraf verwittigen anders ligt er niets op je bord en je wordt echt aangekeken of je van een andere planeet komt. Ondertussen vermijd ik al zo'n situaties tenzij het famiaal verplicht is, maar iemand zoals Axl kan dat niet want dan zou hij een deel van zijn inkomsten ook verliezen. Wij Gentenaren zijn verwent.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nog maar sinds maart vegetariër en ik vind het juist makkelijk! Bij de Turk haal ik minstens 1 keer per maand een schotel falafel, een vegetarische wrap, ... Bij de frituur neem ik een salade een eet een paar stekjes friet mee van de vrouw, ik hou niet zo van friet, maar het is wel vegetarisch. Dat allemaal in het uiterste noorden van Limburg :-)

  Thuis kook ik zelf zeer veel en het vegetarisch koken gaat ook makkelijk, duurt zeker niet langer en 'kan' een uitdaging zijn om creatief te gaan koken, maar het hoeft niet.

  Ik ben het dus niet eens met Axl, wat jammer is want ik vind hem een zeer toffe pee! Zeker sinds hij mee kwam optreden op het slotoptreden van Six String Academy in Mol!

  Ik ben blij dat ik de overstap naar vegetarisme heb gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tis waar Gentenaren zijn verwend!! maar hier in Antwerpen kunt ge ook echt wel lekker vegetarisch eten! Zowel uit als thuis, zowel slow als fast food.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. my God, ik heb zelfs midden in de Highlands, Scotland (ge weet wel daar waar massaal Galloway runderen grazen) overal lekker veggie kunnen eten zonder enig probleem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dikke zever wat Axl verkondigt. Er is geen enkel verschil tussen het klaarmaken van een degelijke vegetarische of niet vegetarisch maaltijd.
  Op de baan en tournee is het absoluut geen probleem om vegetarisch te eten. In elk CC en in elke backstage kan je als artiest zonder enig probleem vegetarisch eten krijgen. Vaak nog stukken beter dan de gemalen en geperste rommel dat de andere krijgen. In elk benzine station is er altijd wel iets te vinden waar geen Vlees of vis in zit verwerkt. Tegenwoordig vind je er ook steeds meer vers fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben zelf al 25 jaar vegetariër, meer dan 2/3 van mijn leven dus.
  Maar dacht dat het bij Axl vooral met zijn bloedgroep te maken had?
  Voor sommige bloedgroepen blijkt het gewoon niet gezond om vegetarisch te leven.
  godzijdank voor mijn bloedgroep A wel.
  Hij zou dat beter laten blijken in interviews i.p.v. vegetarisme als een ongemak af te schilderen. Mss zoekt hij een manier om zijn vlees eten te rechtvaardigen? want eens je meer weet over vegetarisme kun je moeilijk terug naar de kortzichtigheid; dat het zo lekker zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Anoniem, dat van die bloedgroepen, waar slaat dat op? Nog nooit van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen tijd... dikke zever in mijn ogen.
  Met 2 kinderen, een job en studies vind ik elke dag tijd om voor 4 mensen vegetarisch te koken. Mijn kinderen van 2.5 en 5 jaar hebben nog nooit vlees gegeten, dus hoe moeilijk kan het zijn???

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je altijd gewoon bent geweest met vlees te koken, dan zit dat in je vingers en dan vraagt het inderdaad tijd om nieuwe recepten op te zoeken en te leren klaarmaken. En als je wil klaarmaken wat je in veel vegetarische restaurants te eten krijgt (nl. wel 10 verschillende soorten groenten op je bord), dan heb je echt wel een zee van tijd nodig.
  Maar vegetarisch eten heeft zo ook z'n voordelen.
  Ik schreef er ooit dit stukje over: http://oponseentje.blogspot.com/2009/12/red-de-wereld-eet-meer-veggieburgers.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Bart: hier lees je meer over het zogenaamde bloedgroependieet (gepopulariseerd door Peter D'Adamo): http://www.skepdic.com/bloodtypediet.html
  Dieet heeft geen geloofwaardigheid binnen de wetenschappelijke wereld. Jammer dat het via veel hype zo wijd is verpreid geraakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ikzelf ben meer dan tien jaar vegan, maar vind het persoonlijk niet nodig om over axel's keuze zo'n heisa te maken. begrijp me niet verkeerd, het is echt jammer dat hij er van afstapt en vegetarisme in het algemeen is een hele goeie zaak, ik sta er persoonlijk voor de volle 100 % achter, maar vind dat er nog steeds iets is als vrije meningsuiting en vrije keuzes kunnen en mogen maken. is dit stukje niet een beetje overdreven? je kan op deze manier op elk onderwerp springen dat van ver of dichtbij met vegetarisme te maken heeft met het gevaar dat je mensen eerder tegen de borst stoot met het eeuwige geklaag en gezaag dat sowieso al bij het gros van de mensen verbonden is met deze levenswijze... de clichés worden bevestigd.
  verder ben ik er van overtuigd dat muzikanten die regelmatig optreden/touren, en die dus afhankelijk zijn van de kookkunsten van een ander (die meestal totaal geen idee heeft van hoe dit aan te pakken), heel wat meer moeite hebben om aan een gezonde, lekkere en volwaardige maaltijd te geraken dan pakweg de gemiddelde omnivoor. ik denk dat dat een zaak is waar enkel mensen die hiermee te maken hebben en er effectief mee in contact komen doordat ze artiest of medewerker in de sector zijn zich over kunnen uitspreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Anoniem:
  Waarom zou dit stukje overdreven zijn?
  De bedenking is waarom een voormalig overtuigd vegetariër in de media mensen (onterecht) ontmoedigt om vegetariër te worden.
  Plus het grote contrast tussen zijn vorige en huidige visie op vlees.
  Toch niets mis met dat onderwerp?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. akkoord (uiteraard :-) met frederiek. het is absoluut waar dat er door veggies en vegans teveel gezeurd wordt, maar ik vond dat zo'n uitspraken van axl wel een reactie verdienden (eveneens in het kader van "vrije meningsuiting", en heb geprobeerd het zo positief mogelijk te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zever!
  Eveneens 25 jaar vegetariër met 2 kinderen van 5 en 8 die nog nooit een stukje "dier" hebben gegeten. 'k Zou begot niet weten als "dier" eten mijn leven zou vereenvoudigen... Kan er niet aan denken, geef mij maar mijn druk bewust bestaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik woon in West Vlaanderen, Westouter. Bijna 'Bachten de kupe' Reeds 20 jaar vegetarisch - ipv moeilijk wordt het volgens mij steeds gemakkelijker om snel vegetarisch te eten. Waar ik vroeger op zoek moest naar en natuurwinkel kan ik nu in elke spar, delhaize, colruyt, ... terecht voor een vegetarische hap.
  ook ergens gaan eten is geen probleem. Vaak krijgen we in niet op vegetariërs voorziene gelegenheden op vraag net iets veel lekkerder dan onze vleesetende vrienden.
  In de zomer treden we met een klein circusje op in België. Ook voor organisatoren van feesten, festivals, ... blijkt het niet ongewoon en moeilijk om iets vegetarisch te voorzien voor ons. En we zijn helemaal niet zo beroemd als Moby ;-)
  Maar ik kan me inbeelden dat het in het verre Antwerpen veel moeilijker is...
  Bruno www.maneetfles.be

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik begrijp ook niet waar iemand het haalt dat het in West-Vlaanderen moeilijk is om ergens vegetarisch te eten... En zoals Bruno zegt, meestal krijg je dan iets dat veel lekkerder is en waar een vleeseter veelal op reageert met 'ik had ook beter iets vegetarisch gevraagd'!
  Dat je in Gent verwend bent, dat geef ik toe, maar als ik zie wat er nu in de winkels en restaurants, zelfs het meest afgelegen frietkot verkrijgbaar is, en wat we konden vinden toen ik pas vegetarier was (18jaar geleden) dan zijn we nu rotverwend! Dus, moeite? tijdsgebrek? Ik kan 't niet geloven... Ik noem 't eerder luiheid en belachelijk... Sorry Axl, maar je uitleg slaat nergens op!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Petronella Maes13 juli 2011 om 10:07

  Zonder een oordeel te willen vellen over Axl's switch, is het vooral te betreuren dat hij door de aangehaalde beweegredenen bijna alle cliché's over vegetarisch eten bevestigd... terwijl hij vroeger nog als BV-boegbeeld meewerkte aan een veggie-campagne.. jammer :(

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wie is Axl Peleman eigenlijk?Nog nooit van gehoord,eerlijk gezegd, en me dunkt dat ik daar geen spijt van moet hebben:-)
  Ik ben veggie sinds m'n 15e ,dus dertig jaar nu, en ik heb nog geen dag honger geleden (wat een heleboel mensen op deze planeet jammer genoeg niet kunnen zeggen).Dus; dikke zever Axl, wie je ook mag zijn.
  Kristien

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Altijd die onzin van geen tijd tot vegetarisch koken, bvb.spaghetti met tomatensaus zonder vleesvergiftigingen aan toe te voegen, frieten (in plantaardige olie), lekker mix diepvriesgroenten opwarmen en ga maar door.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts