Beste Yves Desmet,

In De Morgen van 8 februari analyseert u de mediahetse rond Kalfje Willy. Knappe televisie, zo concludeert u, maar zeker geen "burgerjournalistiek die zijn kracht bewijst tegenover de klassieke media". Ik spreek me daar niet over uit. Waar ik het heel even over wou hebben is uw slotzin: “die ossobuco vanmiddag gaat er toch niet minder om smaken”.

Sta me toe, meneer Desmet. Ik vind u een intelligent persoon. Maar wanneer het om de maatschappelijk immer relevanter wordende kwestie van onze hoge vleesconsumptie gaat, hoopte ik op meer dan een dergelijke platitude.

Ik vraag me af, meneer Desmet, of u de Planet Watch-serie over vleesconsumptie en haar gevolgen heeft gelezen op de website van uw eigen krant, afgelopen maand? Daar wordt uitvoerig bericht over de impact van onze vleeshonger voor mens, dier en milieu. Voor die serie overigens onze welgemeende proficiat, maar ik vraag me af of u met die (toegegeven, virtuele) pagina’s iets anders heeft gedaan dan het vuur aansteken onder uw barbecue?

In uw stuk beschrijft u bovendien het Basta-barbecue tafereel met woorden als "tearjerker" en "emotionele toestanden", wat me doet vermoeden dat u, zoals zovele anderen, het geven om dieren (ook al is het soms op een zeer paradoxale en bevreemdende manier) afdoet als pure sentimentaliteit.

Maar ondertussen komt er van uw kant niets anders uit dan "en dan nu voor mij een ossobuco". Dat klinkt net zoals wat wij horen uit de mond van de die-hard vleeseters die geen enkele moeite doen om te luisteren naar de steeds luider klinkende roep om vleesvermindering en treiterend zeggen: “ik ga ne goeien biefstuk eten nu.”

Nee, zelfs van de opiniemaker van Vlaanderens meest progressieve krant, van iemand die bij het kruim van de intellectuele elite hoort, mogen we blijkbaar niet verwachten dat hij enige ratio aan de dag legt wanneer het vlees eten betreft. Wie is er dan emotioneel?

Verder wens ik u smakelijk eten.

Met vriendelijke groet,

Tobias Leenaert

P.S. En neen, ik wil u niet vertellen wat u moet eten. Ik wil gewoon een degelijk debat.


Reacties

 1. het holbewoner-gehalte van Yves is soms erg hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is waarschijnlijk bon ton om, nu het tij begint te keren eens iets "stouts" te zeggen. Een beetje zoals in politiek correcte tijden eens een grapje over een neger of een gehandicapte te maken. Eens tonen dat men durft... (indien dit correct is betekent het wel dat de publieke opinie inderdaad aan het veranderen is ivm dit onderwerp. :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat zegde ik ook:
  Yves Desmet poneert dat de neveneffecten niet aan echte journalistiek doen. Een stelling die hij makkelijk kan bewijzen door zelf verder te graven waar Basta stopt. Moest hij zich die moeite getroosten dan zou hij ontdekken dat de overmatige vleesconsumptie in de top 3 staat van elk belangrijk milieuprobleem volgens de FAO (de VN-landbouworganisatie). Komaan Yves, klimaatopwarming, verlies aan bio-diversiteit, hongersnood, kies je favorite milieucrisis en laat de ossobuco aan de kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sluit mij aan bij de vorige reacties. Yves Desmet wil graag lekker stoer doen, maar als hoofdredacteur en verstandig mens had hij de reeks van zijn eigen krant wel eens mogen lezen en er de passende conclusies uit mogen trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die Planet Watch artikels staan ook de website van Het Laatste Nieuws. Die korte tekstjes staan onder de verantwoordelijkheid van de webredactie en niet van de krantenredactie, en dienen alleen om gevonden te worden bij zoekopdrachten om zo reclame-inkosten te genereren. Denk dus maar niet dat Planet Watch een wel overwogen beslissing is van Yves. Ik ben er zeker van dat hij er nog geen letter van gelezen heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had ook op zijn stukje gereageerd ivm met dat laatste zinnetje, maar niet gepubliceerd.
  You tell 'em, Tobias!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ga ne goeien biefstuk eten nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lost van Yves z'n zegje, de toekomst is inderdaad plantaardig als je nu al ziet dat eiwitarme schotels en soortgelijk dieet de kop op steken. Er is een nieuw segment opengebroken wat in de komende jaren alleen maar zal toenemen en persoonlijk kan ik daar meer dan blij om zijn (als strenger dan veganist door medische redenen).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben het eens met het meeste dat hierboven staat, alleen is het best mogelijk dat Tobias de woorden 'Tearjerker' en 'emotionele toestanden' anders interpreteerd dan door Yves bedoelt. Woorden als 'pathetisch', 'tearjerker' en 'emotionele snaar' kwamen ook bij mij op bij het zien van Kalfje Willy, ik kan enkel voor mezelf spreken:

  Ik vond 'Kalfje Willy' best goede en bij momenten grappige TV, maar niet knap, en al zeker niet journalistiek verantwoord. Los van het inhoudelijke (dierenleed) was er voor mijn smaak veel te veel 'in scene' gezet, de 'barbeque' was zo opgebouwd om een maximaal emotioneel effect te sorteren bij de deelnemers; het camerawerk versterkte mijn indruk enkel, van zodra er een traantje verscheen bij een volwassene, of liever noch een kind werd daar ferm op ingezoomd. De emoties werden verder (also sprach Zarathustra-gewijs) opgepompt tot een theatraal hoogtepunt waarop we met spanning uitkeken wie dan wel het podium op zou wandelen, Willy of iets anders.

  Om kort te zijn: het zo oppompen van emoties gaat niet samen met een journalistiek verantwoorde reportage; best mogelijk dat dit ongeveer het perspectief was dat Yves Desmedt had.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Yves Desmet wil graag lekker stoer doen, maar als hoofdredacteur en verstandig mens had hij de reeks van zijn eigen krant wel eens mogen lezen en er de passende conclusies uit mogen trekken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts