Doorgaan naar hoofdcontent

De VRT en vleesvermindering

Voor de derde keer op rij diende EVA vorig jaar een aanvraag in bij de VRT om in aanmerking te komen voor een gratis reclamecampagne, in het kader van "Humanitaire en Maatschappelijke campagnes". Voor de derde keer waren we niet bij de gelukkigen.

Organisaties zoals de onze kunnen aanspraak maken op een aantal gratis reclamespotjes op de openbare radio of TV. Organisaties als Velt, Vredeseilanden of Oxfam kwamen al aan bod.

Na de eerste keer kregen we het standaard-antwoord dat er meer vragen waren dan er ruimte was, en dat er deze keer voor een gelijkaardige organisatie gekozen was (Velt), maar dat het de volgende keer misschien wel aan ons zou zijn. Ook na onze tweede aanvraag kregen we ditstandaard-antwoord. Na onze derde vruchteloze poging was ons geduld een klein beetje op en vroegen we, via een medewerker van een Vlaams Volksvertegenwoordiger om extra uitleg. Die kregen we, na wat heen en weer gecommuniceer. Een fragment:

De campagne die EVA vzw voert [het gaat om Donderdag Veggiedag, nvdr] is een campagne rond een thema waarover maatschappelijk geen eensgezindheid bestaat. Met de gratis zendtijd wil de VRT die campagnes ondersteunen, waar ze zich als organisatie volledig kan acherzetten en die overeenstemmen met de sociale meerwaarden die ze wil uitdragen. Het thema dat u wil aansnijden past niet binnen de thema's die voor de VRT een grote prioriteit genieten, zoals de ontwikkelingsproblematiek, armoede- en welzijnsproblematiek (zoals alfabetisering, jongerentelefoon, kansengroepen), ziekte en vormen van verslaving, enz.

Men is daar blijkbaar niet goed op de hoogte van het potentiële effect en het maatschappelijke belang van vleesvermindering. Dat de hoge vleesconsumptie wel degelijk een invloed heeft op de honger in ontwikkelingslanden of de publieke gezondheid bij ons - om nog maar te zwijgen van maatschappelijk relevante thema's als het milieu en dierenwelzijn - dat is blijkbaar nog niet doorgedrongen.
En dat er geen consensus bestaat rond vegetarisme as such, dat kunnen we nog aannemen, maar rond vleesvermindering?

Zou het feit dat de VRT heel wat inkomsten binnenrijft voor de spotjes voor varkens- en rundvlees hier voor iets tussenzitten? Of zijn wij bij EVA slechte verliezers, die bovendien paranoïde geworden zijn door een gebrek aan B12 en essentiële vetzuren? Alleszins: de varkens- en rundvleesspotjes worden verkondigd onder "mededeling van openbaar nut". Daarvan ziet de VRT blijkbaar wel de maatschappelijke relevantie in.
Right.Reacties

 1. "Dat de hoge vleesconsumptie wel degelijk een invloed heeft op de honger in ontwikkelingslanden"

  En wat, als ik vragen mag, is de invloed van een hoge vleesconsumptie in ons land, op de honger in ontwikkelingslanden?

  En leg mij ook eens uit wat er bedoeld wordt met "om nog maar te zwijgen van maatschappelijk relevante thema's als het milieu en dierenwelzijn - dat is blijkbaar nog niet doorgedrongen."

  Het is u blijkbaar nog niet doorgedrongen dat alles wat er in de kranten of in de media komt over dierenwelzijn niet toegepast moet worden op alle landbouwbedrijven. Dat deze voorbeelden van 'dierenmishandeling' telkens maar over één bedrijf gaan, en niet over de hele landbouwsector. Waarom zouden landbouwers die hun dieren niet mishandelen (en jawel, zo zijn er nog veel) gestraft moeten worden voor de enkelen die dat wel doen?
  Als mensen vegetarisch of veganistisch willen worden is dat hun zaak, maar waarom de landbouwers willen kapotmaken? Want dat is wat u doet, als u pleit voor vleesvermindering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik vandaag de krant las, vroeg ik me af waarom er wel psychologische ondersteuning is voor de landbouwers die varkens kweken, nu de prijs van de varkens enorm gezakt is, maar niet voor de varkens die elke dag zonder pardon naar de slacht gaan. Ze schreeuwen nochtans veel luider dan de landbouwers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dit komt o.a. doordat veevoeders soja bevatten,

  http://commodityplatform.org/wp/wp-content/uploads/2010/02/sojabarometer-2009-21.pdf

  lees en trek zelf je conclusie.

  P.S. eigenlijk is het de bio-industrie die van de grillen van de kleine landbouwer af wil, en ook de vleeseter die niks meer wil betalen voor zijn vlees!

  De omvang van de veestapel beïnvloedt het milieu en de honger in de wereld! Het dierenwelzijn en de vraag of vegetarisch al dan niet gezonder is zijn andere vegetarische thema's!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er is wel degelijk een verband tussen het uitzenden van spotjes ter bevordering van vleesconsumptie en het weigeren van spotjes die het tegendeel bewerkstelligen.
  Het is maatschappelijk en economisch gewoon niet haalbaar om de vleesconsumptie te verminderen (om nog maar te zwijgen van alle nevenproducten zoals melk, boter, ...)
  De gemeenschappen betalen zich nu al blauw aan subsidies... wat zal er gebeuren als al die bedrijven overkop gaan en die mensen werkloos worden ? Dàt is het wezenlijke probleem.
  Dààrom springen er weinig invloedrijke instanties op de kar van Eva.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Saskia
  Het is niet dat wij wensen dat deze mensen werkloos worden en dit is ook niet nodig. Wij eten immers niet minder dan een vleeseter. wij eten alleen andere producten. Het volstaat dat deze boeren overschakelen op een landbouwproduct om zo aan de stijgende vraag te voldoen van personen die minder/geen dierlijke producten consumeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ivm. de VRT: hen overtuigen van je gelijk. En vriendelijk blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Ken,
  Ja hoor, want het is enorm gemakkelijk om van dieren over te schakelen naar niet-dierlijke producten, komaan zeg.
  Wat met al die varkens- en/of koeienstallen? Eventjes platsmijten zeker?

  En op de tweede anonieme post: van psychologische ondersteuning voor landbouwers heb ik nog nooit gehoord hoor.
  En de reden waarom varkens zogenaamd luider schreeuwen dan landbouwers, is omdat landbouwers niet gehoord worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je zal mij niet horen zeggen dat deze overgang makkelijk is of snel te volbrengen is.
  Je zal mij wel horen zeggen dat het nodig is. Het aanbod van banen in onze maatschappij staat nu eenmaal niet stil en mensen moeten constant bijscholen/omscholen om in de maatschappij mee te draaien. Dit is nu eenmaal de realiteit.
  Als we Saskia haar argument ivm met de subsidies er dan even bijnemen. Momenteel gaan er heel veel subsidies naar dierlijke producten (kijk maar naar ons melkoverschot dat dankzij subsidies we in Afrika aan dumpingprijzen verkopen en zo de lokale boer wegconcureren). Zou dit geld niet veel beter gebruikt worden om de boeren te begeleiden en steunen om een dergelijke overstap te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vrt wordt inderdaad dik betaald voor de clipjes voor varkensvlees en dergelijke. Dat ze vegetarisme genegen zijn, is echter een feit aangezien ze al sinds jaar en dag hun personeel elke dag een veggie maaltijd aanbieden in de mess, dus zo slecht zijn ze ook weer niet he...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Anoniem 1

  Het verbaast me dat u dierenmishandeling tussen aanhalingstekens plaatst. Bovendien is er in élk veebedrijf sprake van exploitatie en, uiteindelijk, moord. Geen enkel dier vraagt erom gedood te worden.
  En hoe 'diervriendelijk' (mijn beurt voor aanhalingstekens) dieren ook gedood worden, het blijft doden en een ander van zijn leven beroven. Net zoals executie onder verdoving executie blijft.

  An

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Laat de VRT om te beginnen eens 10 % van die spotjes voor certusvarkens en andere merkvleeslappen vervangen door veggiepubliciteit.
  En dat eeuwige economische argument dan: 'Als iedereen vegetarier wordt, dan kunnen de boeren hun boeken dichtdoen.' Misschien, maar de ziekenhuizen etc zouden ook veel minder klandizie hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Met de gratis zendtijd wil de VRT die campagnes ondersteunen, waar ze zich als organisatie volledig kan acherzetten en die overeenstemmen met de sociale meerwaarden die ze wil uitdragen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts van deze blog

Flexibel vegetariër zijn?

Ik wil iets zeggen waar vele rabiate vegetariërs en veganisten misschien het vliegend sch*#!t zullen aan hebben. Het gaat over flexibele vegetariërs. Ik schrijf bewust niet "flexitariërs", want deze laatste term heeft (jammer genoeg vind ik) de betekenis gekregen van "parttime vegetariër": iemand die pakweg 3 à 4 dagen per week veggie eet en andere dagen vlees. Nee, ik heb het over vegetariërs die af en toe uitzonderingen maken. Da's moeilijk om te zeggen, want vegetariërs die af en toe uitzonderingen maken, dat zijn eigenlijk geen vegetariërs. En daarover gaat het. Als ik vroeger dergelijke bijna-vegetariërs (laat ons ze zo even noemen) tegenkwam, dacht ik altijd: hoe flauw, hoe inconsequent, hoe hypocriet. Ondertussen ben ik - terwijl ik zelf nog steeds een min of meer uitzonderingsloze veganist ben, daar niet van - van mening veranderd. Ja, ik stoor me zelfs een beetje aan de ("echte") vegetariërs die er altijd als de kippen bij zijn om van die bi

Brief aan de omnivore medemens

Vegetariërs zijn ook maar mensen, en mensen willen begrijpen en begrepen worden. Vandaar deze poging om een en ander uitgelegd te krijgen aan niet-vegetariërs. Liefste omnivore medemens, Wij vegetariërs (eigenlijk moet ik voor mezelf spreken, maar goed) kunnen u al eens op de zenuwen werken. We storen u met onze preken, we eten niet altijd op wat u ons voorschotelt, we doen lastig als we samen op restaurant willen, we vertragen alles doordat we verpakkingen willen nalezen, we reageren soms sociaal onaangepast en we doen u af en toe misschien zelfs schuldig voelen. Weet, beste medemens, dat het vegetariër-zijn in een carnivore wereld ons niet altijd even makkelijk valt en sta me toe u een kleine inkijk te geven in het hoofd van tenminste één veggie. Jawel, het vegetarische leven is niet altijd simpel. O nee, ik heb het niet over die duizenden keren dat we dezelfde vragen moeten beantwoorden (wat eet jij eigenlijk? waar haal je je eiwitten vandaan?), over dat lezen van die verpakking

Een veggie gevoel voor humor

"If I can't dance, I don't want your revolution" Het zijn de gevleugelde woorden van activiste, feministe, anarchiste Emma Goldman. Ze sprak ze tegen een collega-revolutionair, die haar gezegd had dat het niet ok was voor iemand als zij om zo te dansen. Persoonlijk heb ik niet zoveel met dansen, maar ik voel veel voor het sentiment achter bovenstaand citaat. Ik kan het best opnieuw zeggen met Goldmans eigen woorden: "I did not believe that a Cause which stood for a beautiful ideal (...) should demand the denial of life and joy." Dat geldt volgens mij voor alle sociale kwesties. Gelijk hoe erg en vreselijk de zaken zijn waartegen gevochten wordt ook zijn: humor, lachen, genot, vreugde moeten denk ik *altijd* deel uitmaken van de aanpak, moeten eigen zijn aan de mensen die verandering willen. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig: wie grote verandering wil, moet grote groepen van mensen bereiken en voor zijn kar spannen. Daar zijn verschillende manieren