Doorgaan naar hoofdcontent

Open en eerlijk?

Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche heeft iets geleerd van een reclameman (tijdelijk hier), die het had over hoe de sector moet omgaan met de kritiek op vlees. Piet parafraseert eerst de reclameman:

"Hoe reageer je daar als sector op? Je kan er zoveel mogelijk over zwijgen, in de hoop dat het zal overwaaien. Dat is niet de goede keuze, want als wij zwijgen, zullen anderen in onze plaats spreken – al dan niet via sociale websites zoals Facebook en Twitter. We moeten er dus over spreken, maar hoe? Zijn advies is: “Rechtstaan en spreken, open en eerlijk.”

Piet zegt vervolgens:

"Ik ben het met hem eens. We moeten het debat aangaan vanuit onze sterktes: wij produceren uitstekende, kwaliteitsvolle en veilige producten. Vlees heeft een belangrijke waarde in een evenwichtig dieet.
"

Even kijken. "Vlees heeft een belangrijke waarde in een evenwichtig dieet." Voor mij is die "belangrijk" bijzonder misleidend. Piet is gelukkig al afgestapt van het woordje "noodzakelijk", want hij zag wellicht in dat hij dat niet kon hardmaken. Maar ook "belangrijk" is verkeerd, want belangrijk impliceert nog altijd dat vlees een noodzakelijke rol speelt, en dat je zonder vlees een belangrijk onderdeel in je voeding mist. Dat is natuurlijk niet zo. Vlees is voor mij en voor miljoenen andere vegetariërs, totaal ONbelangrijk in mijn voeding, want helemaal AFwezig. Het woordje "veilig", daar zou ik toch ook wat voorzichtig in zijn. Geen enkel voedingsproduct zal misschien ooit helemaal veilig zijn, maar de risico's die je loopt met het eten van vlees en andere dierlijke producten zijn beduidend hoger dan die van plantaardige producten. Maar ik zwijg over vogel- en varkensgriep, BSE, e.colli, MRSA, salmonella en dergelijke voor Piet me nog es een paniekzaaier noemt. "Kwaliteitsvol" dan. Wat wil dat zeggen? En vergeleken met wat? Een beetje een loze term, als je 't mij vraagt. En "uitstekend"? Als we dat kunnen interpreteren als "lekker", ok. Want dat vlees lekker is (voor de meeste mensen) blijft het beste én eerlijkste argument VOOR vlees. (daarnaast ook: dat het makkelijker is om omnivoor te zijn dan om vegetariër te zijn. Voorlopig nog.)

Dus, als de Boerenbond inderdaad "open en eerlijk" wil communiceren over voeding, dan suggereer ik dat Piet begint met "vlees is belangrijk" (of, godbetert, "noodzakelijk") te vervangen door "vlees bevat een aantal waardevolle voedingsstoffen." Daar kan ik mee leven. Nog opener en eerlijker zou zijn om daaraan toe te voegen dat de mate waarin Westerlingen dierlijke producten consumeren, gemiddeld ongezond is. Maar ok, zoveel gaan we niet van hen verwachten, laat ons realistisch blijven.

Even naar binnen kijken: zijn organisaties als EVA zelf eerlijk en correct? Wij doen alvast ons uiterste best. Uiteraard hebben we duidelijke doelstellingen, en is het onze bedoeling om de consumptie van dierlijke producten significant te verlagen. Maar, in tegenstelling tot organisaties als de Boerenbond, hebben we geen economische belangen bij het wel of niet floreren van de vleesmarkt. En we zullen nooit iets zeggen waarvan we weten dat het onwaar is. Ik betrap me er soms op dat we de zaken af en toe onderdrijven: wanneer we meerdere cijfergegevens hebben over de impact van vlees, nemen we soms het minst spectaculaire, om geloofwaardiger over te komen.
Minder of geen vlees eten is een zaak die geen overdrijving nodig heeft. Laat ons daar eerlijk over zijn.

Reacties

 1. Piet Vanthemsche geeft wel toe dat de mate waarin Westerlingen dierlijke producten consumeren, gemiddeld ongezond is, zoals hier:

  http://www.vilt.be/Piet_Vanthemsche_-_voorzitter_Boerenbond_-_Intensieve_veehouderij_is_geen_ziekmakende_business
  (Vanthemsche: Mensen kunnen ongetwijfeld een kwaliteitsvol leven opbouwen op basis van een vegetarische levenswijze. Maar dat is een vrije keuze, er zijn ook heel wat argumenten die pleiten voor een evenwichtig dieet op basis van dierlijke en plantaardige producten. Mensen hebben sinds het prille begin zowel planten als dieren genuttigd. Dierlijk eiwit zou een flinke vooruitgang betekenen in het dieet van mensen in ontwikkelingslanden. Het klopt dat in de Westerse wereld matiging op zijn plaats is. De wereld zou verpletterd worden als de ecologische voetafdruk van de Westerse levenswijze geëxporteerd wordt naar alle werelddelen. Maar het is onzinnig om vleesproductie daar alleen de schuld van te geven.)

  Hij geeft het toe, maar hij zal er zeker geen reclame voor maken. Hij moet natuurlijk (één van) zijn producten promoten.
  Maar ik vind dat het altijd zoveel over vlees gaat. Ze zouden eens wat meer werk moeten maken van het promoten van groenten en fruit. (ook Vilt!)
  Maar zolang dat de vleesindustrie het grootste deel uitmaakt van de Belgische land- en tuinbouw, is de sector in het algemeen niet echt gebaat bij een campagne voor groenten en fruit.
  Jammer voor de groenten- en fruittelers (die waarschijnlijk ook lid zijn van de Boerenbond).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Frederiek, ik ben natuurlijk een belangenverdediger van de landbouwsector en ik tracht daar op een integere manier mee om te gaan. Ik heb al herhaaldelijk (terzake, volt) gesteld dat wij westerlingen te veel vlees eten en dat matiging op zijn plaats zou zijn. Ik verdedig natuurlijk de belangen van alle boeren, zowel de veeboeren als de producenten van groenten en fruit. En ik ben er echt van overtuigd dat dierlijk producten een plaats hebben in ons dieet. En ik wil ook dat debat eerlijk voeren, vanuit de rijkdom van tegengestelde, verscheiden opvattingen. Daarom word ik niet graag geculpabiliseerd in het soort semantische discussies waar tobias blijkbaar op uit is. Laat ons open en eerlijk het debat voeren, met respect voor uiteenlopende standpunten. Verdraagzaamheid is voor mij en voor mijn organisatie een belangrijke waarde. En we voeren wel degelijk promotiecampgnes voor de consumptie van groenten en fruit, wie dat ontkent liegt. Piet Vanthemsche

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Piet
  De boerenbond kan een grote rol spelen in de reconversie van de Vlaamse landbouw, zowel in de landbouwmethodes, de soorten landbouwbedrijven, de hervorming van markten als de diversifiëring van de landbouwbedrijven. Maar zolang de vleesproducenten, ik bedoel dan nog niet eens de zuivelbedrijven, onevenredig de plak zwaaien binnen de boerenbond (ik weet het , het is de wet van het groot getal) zit er bijzonder weinig innovatieve dynamiek in uw organisatie. Jammer, kijk eens naar de innovatie en ontwikkeling van landbouw, onder moeilijke omstandigheden, in ontwikkelingslanden. De boeren zouden er wat van kunnen leren. Misschien moeten meer boeren uitwisselen met het Zuiden, zodat ze mee kunnen werken aan de voedselonafhankelijkheid daar, en meedoen met een meer duurzame landbouw hier?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allemaal goed en wel, dat de Boerenbond eerlijk het debat wil voeren. Maar wat bedoelde Mr Vanthemsche dan als hij zei dat vlees "een belangrijke waarde in een evenwichtig dieet" heeft? Bij mij althans klinkt dat alsof een voedingswijze niet evenwichtig zou zijn indien er geen vlees in zat. En dat is manifest onwaar. Iets wat Mr Vanthemsche volgens mij ook wel weet. Waarom deed hij dan zo'n uitspraak?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Piet Vanthemsche,
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  U zegt promotiecampagnes te voeren voor de consumptie van groenten en fruit, maar waarom heb ik dan die indruk niet? Is de inzet van de Boerenbond voor vlees en zuivel enerzijds en groenten en fruit anderzijds wel in verhouding?
  Als u ook voorstander bent van vleesmatiging, toont u zich voor rede vatbaar. Het voorstel tot debat lijkt mij dan enkel positief.
  Daarbovenop kiezen veel vegetariërs al doelbewust voor inheemse producten. Een belangrijke trend voor de Boerenbond, waarin EVA misschien een sleutelrol kan spelen.
  Persoonlijk heb ik begrip voor de gepolariseerde mening van Tobias Leenaert. Als overtuigd veganist vindt hij onze huidige vee-industrie (terecht) buiten proportie.
  Nu ook blijkt dat de gemiddelde veehouder er niet rijk van wordt (in tegenstelling zelfs), lijkt een nieuwe wind in onze land- en tuinbouw nog meer op zijn plaats.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts van deze blog

Flexibel vegetariër zijn?

Ik wil iets zeggen waar vele rabiate vegetariërs en veganisten misschien het vliegend sch*#!t zullen aan hebben. Het gaat over flexibele vegetariërs. Ik schrijf bewust niet "flexitariërs", want deze laatste term heeft (jammer genoeg vind ik) de betekenis gekregen van "parttime vegetariër": iemand die pakweg 3 à 4 dagen per week veggie eet en andere dagen vlees. Nee, ik heb het over vegetariërs die af en toe uitzonderingen maken. Da's moeilijk om te zeggen, want vegetariërs die af en toe uitzonderingen maken, dat zijn eigenlijk geen vegetariërs. En daarover gaat het. Als ik vroeger dergelijke bijna-vegetariërs (laat ons ze zo even noemen) tegenkwam, dacht ik altijd: hoe flauw, hoe inconsequent, hoe hypocriet. Ondertussen ben ik - terwijl ik zelf nog steeds een min of meer uitzonderingsloze veganist ben, daar niet van - van mening veranderd. Ja, ik stoor me zelfs een beetje aan de ("echte") vegetariërs die er altijd als de kippen bij zijn om van die bi

Brief aan de omnivore medemens

Vegetariërs zijn ook maar mensen, en mensen willen begrijpen en begrepen worden. Vandaar deze poging om een en ander uitgelegd te krijgen aan niet-vegetariërs. Liefste omnivore medemens, Wij vegetariërs (eigenlijk moet ik voor mezelf spreken, maar goed) kunnen u al eens op de zenuwen werken. We storen u met onze preken, we eten niet altijd op wat u ons voorschotelt, we doen lastig als we samen op restaurant willen, we vertragen alles doordat we verpakkingen willen nalezen, we reageren soms sociaal onaangepast en we doen u af en toe misschien zelfs schuldig voelen. Weet, beste medemens, dat het vegetariër-zijn in een carnivore wereld ons niet altijd even makkelijk valt en sta me toe u een kleine inkijk te geven in het hoofd van tenminste één veggie. Jawel, het vegetarische leven is niet altijd simpel. O nee, ik heb het niet over die duizenden keren dat we dezelfde vragen moeten beantwoorden (wat eet jij eigenlijk? waar haal je je eiwitten vandaan?), over dat lezen van die verpakking

Een veggie gevoel voor humor

"If I can't dance, I don't want your revolution" Het zijn de gevleugelde woorden van activiste, feministe, anarchiste Emma Goldman. Ze sprak ze tegen een collega-revolutionair, die haar gezegd had dat het niet ok was voor iemand als zij om zo te dansen. Persoonlijk heb ik niet zoveel met dansen, maar ik voel veel voor het sentiment achter bovenstaand citaat. Ik kan het best opnieuw zeggen met Goldmans eigen woorden: "I did not believe that a Cause which stood for a beautiful ideal (...) should demand the denial of life and joy." Dat geldt volgens mij voor alle sociale kwesties. Gelijk hoe erg en vreselijk de zaken zijn waartegen gevochten wordt ook zijn: humor, lachen, genot, vreugde moeten denk ik *altijd* deel uitmaken van de aanpak, moeten eigen zijn aan de mensen die verandering willen. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig: wie grote verandering wil, moet grote groepen van mensen bereiken en voor zijn kar spannen. Daar zijn verschillende manieren