donderdag 7 mei 2009

Gastronomische veggielunch voor de Gentse schepenen

In samenerking met de milieu- en gezondheidsdienst van de stad Gent organiseerde EVA vandaag een gastronomische lunch voor het schepencollege (niet helemaal voltallig, maar soit) en de pers. Dat gebeurde in het kader van het uitroepen van Donderdag tot officiële veggiedag door de stad Gent. Chef van dienst was - zoals gewoonlijk voor zulke gelegenheden - onze huiskok Philippe Van den Bulck. Ik mocht mee aanschuiven en ik ben blij te kunnen meedelen dat de lunch blijkbaar erg in de smaak viel bij deze geëerde gasten. Schepen van milieu en gezondheid Tom Balthazar (broer van) gaf een goede openingsspeech waarin hij duidelijk aangaf te weten waarover hij praatte. Ook van andere mensen hoorde ik positieve geluiden. Schepen Coddens van onderwijs wou onderzoeken hoe we een zevende specialisatiejaar vegetarische voeding in de hotelschool zouden kunnen op poten zetten. Schepen van burgerzaken en protocol Catharine Segers eet nooit of heel zelden vlees (wel vis) en loopt marathons.
De schepenen, stadsecretaris en adjunct-stadsecretaris kregen allemaal een exemplaar overhandigd van De Dikke Vegetariër waar ze heel enthousiast over waren.

Ook al is vleesvermindering enorm evident, het blijft een heel gevoelig thema waar slechts weinig politici, op eender welk niveau, zich durven aan wagen. Chapeau dus voor de stad Gent en schepen Balthazar in het bijzonder, die hiermee een belangrijke pioniersrol spelen. We kregen alvast van de stad Hasselt respons: ook zij onderzoeken of ze donderdag officieel tot veggiedag kunnen uitroepen.

Even nog het menu dat aan de schepenen voorgeschoteld werd:

Voorgerechtjes:
Sushi van rode biet met dulse, opgelegde rode ui en radicchio
Briouats van wortelcouscous, veganaise met citroen en saffraan
Flensje met munt en kerrie, tapenade van erwtensoep

Gazpacho van tzatziki met focaccia van olijven

Hoofdgerecht
Gegrilde seitan met rozemarijn, aardappelkroketjes met gekarameliseerde venkel
“Ratatouille” salade en crème van aubergine

Nagerecht
Bosbes- en boekweittaart met sorbet van kokos en anijs