Water

22 maart was wereldwaterdag. Op het World Water Forum, net gehouden in Istanbul, werd geen overeenkomst bereikt over een universeel recht op water (zie VILT). Met andere woorden, dat recht bestaat niet. Het deed me onmiddellijk denken aan de passage in de film We feed the World. In een interview met de CEO van Nestlé noemt deze het idee dat iedereen recht heeft op water een extreme positie. Commentaar overbodig.

Water wordt een van de grote toekomstige problemen in de wereld - voor zover het dat al niet is (de klimaatverandering zal de zaken in elk geval nog verergeren). We hebben er dus alle belang bij zo efficiënt en duurzaam met water om te gaan. En je zag me al aankomen: vleesproductie is ook hier alweer een van de grote schuldigen. Het water dat nodig is voor voedselproductie is sowieso verrassend hoog, maar wat je voor dierlijke producten nodig hebt tart bijna de verbeelding. Een voorzichtige schatting zegt dat voor de productie van 1 kg biefstuk 15.000 liter water vereist is (sommige schattingen gaan tot bijna 100.000 liter). Dat staat gelijk aan een jaarlang dagelijks douchen! Een ei vraagt ook al 300 liter. Met andere woorden, zoals met alles geldt: elke stap die we ondernemen telt, maar laat ons toch vooral de prioriteiten bekijken.

Reacties

 1. Ik denk voorzichtig dat dat van dat ei toch al zeer zal afhangen van hoe je aan dat ei komt...
  Maar het is natuurlijk stukken gemakkelijker om te voorzien in eigen ei-voorziening als je een tuin hebt dan om te voorzien in eigen steak-voorraad. (alleen prakisch al, ethisch is het uiteraard nog een andere zaak)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laten we natuurlijk niet vergeten dat gewassen telen ook water "verbruikt". Bovendien groeien gewassen trager (en dan ook nog eens seizoengebonden) en zijn er grote hoeveelheden groenten nodig om genoeg calorieën te voorzien. Om een idee te geven; sla bestaat uit grosso modo 95% water. Zitten we hier niet met een identiek probleem: waterverbruik? Het gaat immers bij allebei om hetzelfde water: regen / put / grondwater.

  Als je wist hoeveel water er in de staalindustrie, chemische industrie, thermische elektriciteitscentrales (en kerncentrales) en dergelijke gebruikt wordt, dan kun je dit artikel zonder twijfel een lachertje noemen. Van "prioriteiten bekijken" gesproken. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. uiteraard is voor gewassen ook water nodig, maar vlees staat aan de top. kijk bvb op http://www.waterfootprint.org/?page=files/productgallery&product=apple

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts