Dagen Zonder Vlees-gemopper

Dit stuk verscheen in De Standaard van 26/2/2015

Wie beweert dat Dagen Zonder Vlees mensen dicteert wat ze moeten eten, schrijft niet alleen onwaarheden, vindt Tobias Leenaert, maar gaat ook voorbij aan het feit dat Jeroen Meus, de VRT en Vlam hetzelfde doen, maar dan subtieler. En hun boodschap is minder vriendelijk voor milieu, dier en gezondheid.

Met alle aandacht die Dagen Zonder Vlees krijgt, was het te verwachten dat een paar knorpotten het nut van vleesvermindering zouden relativeren. Maarten Goethals, redacteur van deze krant, vond dat hij al genoeg deed voor het milieu en zo (DS 18 februari) . In een opiniestuk schreef Pieter Boussemaere over het geringe effect van veggie-eten op het klimaat (DS 25 februari) . En Jeroen Meus promoot ondertussen de dag van stoverij met friet.

Het laatste eerst.

De stoofvlees-friet-dag van Meus is eigenlijk niet meer dan de verjaardag van het programma Dagelijkse kost, dat aan zijn duizendste aflevering toe is. Voor die gelegenheid mochten de kijkers dé Vlaamse klassieker kiezen – stoverij dus. Wie denkt dat hier een bewuste anti-‘Dagen Zonder Vlees’-strategie achter zit, heeft het mis. Het moet overigens ook gezegd dat Meus – zijn achterhaalde perceptie van vegetariërs ten spijt – al eens zijn best doet om de Vlaming tussen de soep en de patatten een vegetarisch gerecht voor te schotelen.

Vlam

Toch mag het geweten zijn dat Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, een grote sponsor is (een ‘partner’, heet dat) van Dagelijkse kost. Vlam is verantwoordelijk voor de marketing van Vlaamse landbouwproducten, onder meer voor die geweldige ‘mededelingen van openbaar nut’ over vlees en melk. In 2013 betaalde Vlam aan de VRT bijna 300.000 euro voor zijn partnership met Dagelijkse kost. In ruil daarvoor mag Vlam ingrediënten ‘suggereren’. Omdat het grootste deel van de Vlam-middelen van vlees- en zuivelproducenten komt, is het niet moeilijk de link te snappen met de kost die ons door Meus vooral gevoerd wordt.

Wat me naadloos brengt bij de ergernis van Maarten Goethals en anderen, die vinden dat de veggie-fundamentalisten de mensen dicteren wat ze moeten eten. Allereerst: wie stoverij of iets anders wil eten en niet wil meedoen, doe maar, eet smakelijk. Voorts: ons vertellen wat we moeten eten, dat doen Meus, de VRT en Vlam dus ook. Alleen doen ze het subtieler. En met een minder milieu-, dier- en hart-vriendelijke boodschap.

Is 9 procent dan niet significant?

Tot slot de opiniebijdrage van Pieter Boussemaere. Die is intellectueel een beetje oneerlijk, eigenlijk. Hij doet uitschijnen dat de geschatte bijdrage van veeteelt aan de klimaatverandering gezakt is van 51 naar 9 procent. Nu was die 51 procent nooit een aanvaard cijfer, maar alleen de conclusie van twee wetenschappers, die daarvoor heel wat kritiek hebben gekregen. De FAO heeft inderdaad de schattingen naar beneden bijgesteld, maar dan nog spreken we over een zeer significante bijdrage van veeteelt aan klimaatverandering. Dat anders gaan eten op zich de wereld niet zal redden, daar is iedereen zich van bewust, en dat fossiele brandstoffen ook moeten worden aangepakt… euh, ja. Duh?

Dagen Zonder Vlees is een burgerinitiatief van de bovenste plank, dat een concrete bijdrage levert aan niet één, maar aan een veelvoud van problemen, die allemaal beginnen op ons bord. We mogen er, als Vlaanderen, heel fier op zijn.

Nog dit: wie het initiatief van Meus wil combineren met Dagen Zonder Vlees, dat kan. Ga naar www.evavzw.be/veganstoverij voor een alternatief recept voor 1 maart.

Reacties

Populaire posts