't Is ook nooit goed

Als je iets goeds wil doen, en andere mensen weten wel dat 't iets goeds is, maar doen het zelf niet, dan zijn ze - u kent dat - zeer vrijgevig met kritische opmerkingen. Soms ervaar je zelfs dat eender wat je zegt op kritiek onthaald wordt. Vegetariƫrs/veganisten krijgen veel vragen naar hun hoofd geslingerd die dienen als lichte uitdagingen. De vraagsteller stelt hen als het ware op de proef. Een typisch voorbeeld is "dood je dan ook geen muggen?". Het is een vraag waarop je moeilijk een juist antwoord kan geven (nog los van wat je effectief doet met die muggen). Antwoord je: "ik laat die ook leven, inderdaad", dan ben je fanatiek. Zeg je: "die ambetanteriken doe ik dood", dan ben je inconsequent. Jawel, het is zo leuk om de persoon die inspanningen doet, dingen te verwijten, en voor wie wil, zijn die niet moeilijk te vinden.

Deze week waren er twee nieuwsberichtjes die me hieraan deden denken. In Canada is momenteel die vreselijke zeehondenjacht bezig. Morrissey - de meat is murder man - weigert in dat land op te treden vanwege die jacht. Het is zijn manier om een statement te maken. De reactie van de Canadese minister van visserij is dat hij gebrainwashed is door dienrechtenorganisaties, geen rekening wil houden met de lokale bevolking die zogezegd niet anders kan dan op zeehonden jagen, enzovoort.

Daartegenover staan de reacties op veganist Bryan Adams, die bezig is aan een tournee in het Canadese Newfoundland, waar dus diezelfde zeehondenjacht doorgaat. De man wordt nu gezien als hypocriet omdat hij zich uitlaat tegen die jacht, maar daar toch gaat optreden.

Morrissey komt niet, Bryan Adams komt wel, en ze krijgen beide kritiek. 't is ook nooit goed :-)Reacties

Populaire posts