Doorgaan naar hoofdcontent

10 Veggie trends

Op EVA's nieuwjaarsbrunch, ondertussen een paar weken geleden, presenteerde ik deze tien veggie en food trends...

1. De aandacht voor vegetarisch eten groeit zienderogen, en meer en meer mensen zeggen vlees vaarwel, maar dat wil niet zeggen dat ze dat consistent of openlijk doen. Er waren al parttime vegetariërs en flexitariërs, nu zijn er ook de vage-tariërs. Die doen een beetje "vaag" over hun vegetarisme. Om een of andere reden komen ze er niet helemaal vooruit: misschien omdat ze niet al te politiek correct willen zijn, of omdat ze bang zijn om als inconsistent beschuldigd te worden wanneer ze eens een slippertje maken. Naast de vage-tariër is er ook de vergeet-ariër: hij of zij vindt genoeg alternatieven voor vlees zodat hij bij wijze van spreken vergeet om nog vlees te eten. Hij mist niets.

2. Wordt de biefstuk een delicatesse? De directeur van de koepelvereniging van de Nederlandse horeca voorspelt dat het voor goedkopere eetcafés op termijn niet rendabel zal blijven om biefstuk te serveren. Ook doordat de klant meer duurzaam wil eten zullen volgens hem de menukaarten sterk veranderen.

3. Vegan! Helemaal plantaardig eten, zonder zuivel of eieren, komt opzetten. In de VS zijn er meer vegans dan vegetariërs. Ook hier zien we het bewustzijn rond de nadelen van eieren en zuivel snel stijgen.

4. Groentenliefde. Moestuintjes - gemeenschappelijk of niet - vergeten groenten, groentecocktails, groentesapjes, groentemenu's... overal groenten. En er zijn nog duizenden plantensoorten te proberen die voorlopig nog niet op het menu staan! We kunnen nog een tijdje voort.

5. Rauw. Mensen die deels of helemaal rauw eten zweren bij de gezondheidseffecten: je zou je fitter voelen op een hoofdzakelijk rauwe voeding omdat je lichaam die beter verteert.

6. Bloemkool. Als we de trendwatchers mogen geloven wordt dit de groente van het jaar.

7. Glutenvrij. In de VS al langer ingeburgerd, hier ook in opkomst.

8. Plantaardige gastronomie. We hebben er lang op moeten wachten, maar topchefs beginnen eindelijk volwaardige veggie en vegan menu's uit hun koksmouw te schudden. Het Hof van Cleve, Hertog Jan  en anderen... je kan er gerust terecht als vegetariër of veganist.

9. De vierde generatie vleesvervangers - die zijn niet meer van vlees te onderscheiden. Een goede zaak, want niemand staat erop een dood dier te eten: we zijn enkel op zoek naar een bepaalde smaak of bite. Als die bezorgd kan worden met plantaardige producten, waarom niet?

10. Nieuwe businessmodellen. Het internet geeft zoveel mogelijkheden om voedsel en eten opnieuw te ontdekken. Smartmat.be levert ingrediënten aan huis; via thuisafgehaald.be kan je kijken wie wat te koop aanbiedt in je buurt. Freecycling gaat om het gratis weggeven van voedsel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flexibel vegetariër zijn?

Ik wil iets zeggen waar vele rabiate vegetariërs en veganisten misschien het vliegend sch*#!t zullen aan hebben. Het gaat over flexibele vegetariërs. Ik schrijf bewust niet "flexitariërs", want deze laatste term heeft (jammer genoeg vind ik) de betekenis gekregen van "parttime vegetariër": iemand die pakweg 3 à 4 dagen per week veggie eet en andere dagen vlees. Nee, ik heb het over vegetariërs die af en toe uitzonderingen maken. Da's moeilijk om te zeggen, want vegetariërs die af en toe uitzonderingen maken, dat zijn eigenlijk geen vegetariërs. En daarover gaat het. Als ik vroeger dergelijke bijna-vegetariërs (laat ons ze zo even noemen) tegenkwam, dacht ik altijd: hoe flauw, hoe inconsequent, hoe hypocriet. Ondertussen ben ik - terwijl ik zelf nog steeds een min of meer uitzonderingsloze veganist ben, daar niet van - van mening veranderd. Ja, ik stoor me zelfs een beetje aan de ("echte") vegetariërs die er altijd als de kippen bij zijn om van die bi

Brief aan de omnivore medemens

Vegetariërs zijn ook maar mensen, en mensen willen begrijpen en begrepen worden. Vandaar deze poging om een en ander uitgelegd te krijgen aan niet-vegetariërs. Liefste omnivore medemens, Wij vegetariërs (eigenlijk moet ik voor mezelf spreken, maar goed) kunnen u al eens op de zenuwen werken. We storen u met onze preken, we eten niet altijd op wat u ons voorschotelt, we doen lastig als we samen op restaurant willen, we vertragen alles doordat we verpakkingen willen nalezen, we reageren soms sociaal onaangepast en we doen u af en toe misschien zelfs schuldig voelen. Weet, beste medemens, dat het vegetariër-zijn in een carnivore wereld ons niet altijd even makkelijk valt en sta me toe u een kleine inkijk te geven in het hoofd van tenminste één veggie. Jawel, het vegetarische leven is niet altijd simpel. O nee, ik heb het niet over die duizenden keren dat we dezelfde vragen moeten beantwoorden (wat eet jij eigenlijk? waar haal je je eiwitten vandaan?), over dat lezen van die verpakking

Een veggie gevoel voor humor

"If I can't dance, I don't want your revolution" Het zijn de gevleugelde woorden van activiste, feministe, anarchiste Emma Goldman. Ze sprak ze tegen een collega-revolutionair, die haar gezegd had dat het niet ok was voor iemand als zij om zo te dansen. Persoonlijk heb ik niet zoveel met dansen, maar ik voel veel voor het sentiment achter bovenstaand citaat. Ik kan het best opnieuw zeggen met Goldmans eigen woorden: "I did not believe that a Cause which stood for a beautiful ideal (...) should demand the denial of life and joy." Dat geldt volgens mij voor alle sociale kwesties. Gelijk hoe erg en vreselijk de zaken zijn waartegen gevochten wordt ook zijn: humor, lachen, genot, vreugde moeten denk ik *altijd* deel uitmaken van de aanpak, moeten eigen zijn aan de mensen die verandering willen. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig: wie grote verandering wil, moet grote groepen van mensen bereiken en voor zijn kar spannen. Daar zijn verschillende manieren