Chefs van de toekomst... en van het verleden

Vorige donderdag organiseerden EVA en Planètie Vie op de Horecabeurs in Flanders Expo de finale van de wedstrijd Chef van de Toekomst. Drie teams van drie verschillende hotelscholen (Koksijde, Mechelen, Deinze) mochten hun ingestuurde 100% plantaardige menu nu live klaarmaken, en een vijfkoppige expertenjury zou de winnaar kiezen.
Het waren de drie leerlingen van hotelschool Ter Duinen in Koksijde die met de hoofdprijs gingen lopen (een stage in sterrenrestaurant Chalêt de la Forêt) en de titel Chefs van de Toekomst mogen dragen.

Vandaag keek ik, een paar dagen nadat ze werd uitgezonden, even naar de bewuste uitzending van het Nederlandse programma De Wereld Draait Door, waarin twee koks (waaronder één Vlaming) een houtsnip klaarmaakten.

De aflevering veroorzaakte een storm van protest, want de houtsnip is een beschermde diersoort en het progamma zou volgens sommigen aanzetten tot illegale jacht. Bekijk, als je wil, het filmpje onderaan dit artikel.

Ik ga voorbij aan het feit dat de houtsnip beschermd is. Wat ik gewoon even wil aanhalen is het contrast tussen de frisse, kleurrijke groenten en andere plantaardige producten die tijdens de  Chef van de Toekomst-finale werden bereid en gepresenteerd, en de vrij wansmakelijke bedoening die dat TV-programma was. Je ziet hoe de vleugels van de dieren worden afgesneden, de veren worden verwijderd, ogen worden uitgeschept, de maag wordt verwijderd, enzovoort. En er wordt gesmuld van de hersentjes. De hele reportage wordt overgoten met een saus van haut-cuisine, gezelligheid en bon-vivant-zijn, alsof het allemaal zo geweldig beschaafd en hoogstaand is.

Ik kijk uit naar die toekomst, wanneer niemand naar zo'n programma en zo'n gewoonten zal kunnen terugkijken zonder een gevoel van verbazing en afschuw.

Reacties

  1. Het was ook verschrikkelijk dat op de Horeca-beurs étalages stonden met echte dode dieren daarin, zoals dode eend en heleboel zeebewoners, het was walgelijk om naar te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts