Over vlees en rokenHet rookverbod is gearriveerd, en de vergelijking tussen roken en vlees eten, of het reageren tegen beide, steekt nog es de kop op. Nota bene in een column van televisiemaker en columnist Patrick De Witte:

"Tussen rokers en niet-rokers is het zoals tussen vleeseters en vegtariërs/veganisten. In het ene kamp zitten mensen die bereid zijn om gretig, ja gulzig in het leven te bijten - en bij uitbreiding in een malse entrecote - ook al weten ze dat daar op lange termijn een ernstig gezondheidsrisico aan verbonden is en dat de geïndustrialiseerde veeteelt voor het milieu doet wat een vers gedraaide hondendrol voor een parketvloer kan betekenen. In het andere kamp: mensen die menen dat ze moreel én fysiek superieur zijn, dat ze uiteindelijk Bru zullen pissen en rozenblaadjes zullen kaken en op hun honderste verjaardag gezond zullen blozen van pure dierenliefde en ecovriendelijkeheid, omdat ze hun leven lang een bal gehakt hebben gerefuseerd ten faveure van een klont tofu."


Mooi gezegd, dat wel, maar jammerlijk clichématig en simplistisch. Rokers en vleeseters genieten van het leven, vegetariërs en niet-rokers zijn ijdele moraalridders die voor wie alle plezier moet wijken ten voordele van de gezondheid en onze planeet. Zo eenvoudig is het universum van Patrick De Witte. Nu, in alle clichés zit een grond van waarheid. Zo ook hier: vegetariërs (over niet-rokers of anti-rokers heb ik het even niet) zijn vaak een brok te ernstig en durven al es zeuren. Maar dit terzijde. Alleen al de verschillende redenen die er zijn om geen (of minder) vlees te eten, en die Mr De Witte zelf ook aanhaalt, zouden moeten aantonen dat het allemaal zo zwart-wit niet is. Sommige vegetariërs zijn enkel en alleen (of hoofzakelijk) vegetariër om gezondheidsredenen. Ze "refuseren" vlees niet omdat het nefast is voor het milieu of voor de dieren. Wie dat wel doet, geeft heel vaak geen bal om zijn gezondheid, en kan gerust de bon-vivant (jawel, dat kan ook als veggie) uithangen, en roken en drinken dat het een lieve lust is.

Zelf heb ik altijd heel graag en veel vlees gegeten, zo tot mijn 22ste (dat heb ik hier al es gezegd). Steak au poivre à la crème, met frieten: dat was mijn lievelingseten. Maar het feit dat ik sinds een jaar of vijftien andere dingen belangrijker vindt, en dat ik die steak niet meer eet, doet niets af aan mijn levenskwaliteit, en betekent niet dat ik niet meer kan genieten van eten. Integendeel.

Soit, het is zo evident dat we er niet verder op in hoeven te gaan, maar nog dit: het badinerend discours van meneer De Witte is minder onschuldig (o jee!) dan het lijkt. Als we de mythe bestendigen dat genot en ongezond+onduurzaam gedrag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dan zijn we ver van huis. Mr. De Witte realiseert zich ook wel dat hij zichzelf iets wijsmaakt, en weet hopelijk dat we wel degelijk stappen moeten ondernemen om onze planeet een handje te helpen. We moeten met andere woorden gaan geloven (en zo'n opvattingen en attitudes worden mede *gemaakt* door het discours dat errond gevoerd wordt) dat het op zijn minst mogelijk is om te genieten van eten, van gewoontes, van hobby's... van dingen die duurzaam en gezond zijn.

En tenslotte moet ik hierover nog iets kwijt:

"Hier is een tip: ga naar een café waar ze niet roken. Ik ben geen balletfan en - raad eens? - ik ga dan ook niet naar het ballet! Ik weet namelijk dat ze daar gaan balletdansen, zoals ik weet: in een café wordt er gerookt. Zo is het altijd geweest en zo hoort het te zijn."

Mag ik naar de kliklijn bellen om bullshit aan te geven? Bij mijn weten spreken we nog altijd over Café De Sportwereld en niet over Rookruimte De Sportwereld. Roken lijkt me allerminst een noodzakelijk onderdeel van het fenomeen "café". Gezelschap, en hoogstens alcohol, dààr gaat het om. Roken is situationeel. Ik vermoed dat sommige hevige pro-rokers vroeger hetzelfde durfden te zeggen over het restaurant: het hóórt er nu eenmaal bij dat je na het eten een sigaret opsteekt (en wie naar Mad Men kijkt, weet dat tabak vroeger ook schijnbaar onlosmakelijk hoorde bij het bed, het werk, seks, TV-kijken, het bad, de treinrit, en het koken). Dus nee, binnen een paar jaar is het voor iedereen duidelijk dat Mr De Witte z'n argument geen hout snijdt (maar laat dat ons niet beletten om het nu reeds te bestempelen als nonsens).

Soit, om positief te eindigen, we zijn toch blij dat we zover gekomen zijn dat dergelijke columnisten de schade die vlees toebrengt toch al publiekelijk kunnen herkennen. Laten wij, wijze en verstandige vegetariërs (mezelf en mijn vriendinnen Merel, Linde, Vlinder & Annemarijn) deze brave man vergeven, aangezien hij niet weet wat hij doet, terwijl hij zichzelf zo jammerlijk in de vernieling rookt, en het onze Moeder, de Aarde, zo moeilijk maakt met die godslasterlijke biefstukken die hij eet, terwijl hij zijn negatieve energie de wereld instuurt.

Genoeg gezwetst. Deze vegetariër stapt van zijn spreekgestoelte en gaat op zijn terras in de zon een goede Chardonnay drinken bij een maaltijd van nieuwe aardappeltjes, verse tuinbonen en een toch wel zeer te smaken seitansteak met sojaroomsaus. En mochten we toevallig roken zouden we na het eten eventueel een sigaret opsteken.

Reacties

 1. haha, goed gezegd Tobias! Deze tekst van PDW is een heel mooi voorbeeld van wat Leo Tolstoj zo mooi zei: Ze vallen aan omdat ze zich van hun schuld bewust zijn, maar niet de kracht hebben om zich ervan vrij te maken. Niet van het leven genieten, komaan zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. PDW is toch zo'n schatje, he.
  Als ik hem bezig zie denk ik toch niet meteen: "wauw, wat is die man een levensgenieter!"
  Ik ga nog even op mijn terrasje zitten met een lekker appelsapje, superieur als ik ben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had het graag over de sticker ,die is niet compleet !!het is niet 'meat/'
  Het is - meat is murder!!-

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb een lezersbrief gestuurd naar de morgen

  Patrick De Witte: je bent een cynische zeikerd

  U hebt zelf de toon gezet, in u opiniestuk tegen het rookverbod op café, waar u niet enkel alle wetenschappelijke argumenten negeert maar ook alle mensen die proberen iets van deze wereld te maken schoffeert. Patrick De Witte de man van de rede, die terecht pseudo-wetenschapper aanvalt als vooraanstaand Skepp-lid, ontwikkelt geen enkel argument in zijn idioot betoog, maar doet wat hij anderen verwijt: via demagogisch gescheld anderen op hun nummer zetten. Zoals mensen die hun eigen vleesconsumptie willen verminderen.

  Mijnheer De Witte, Ik behoor tot wat je veralgemenend beschrijft als mensen die zich zweverig en moreel superieur voelen en namen hebben die niet bestaan.

  Alleen, ik heb een voornaam, ben opgegroeid in een Vlaamsch gezin en ben vegetariër omdat ik godverdomme nog iets van deze aarde wil overlaten voor mensen die na mij komen. De argumenten daartoe heb ik niet uit een rokerig kamertje vol kneuterige oude mannen die hun bril niet afnemen maar op hun kalende voorhoofd plakken, maar wel uit studies van de verenigde naties die overmatige vleesconsumptie in de top 3 van elk milieuprobleem in de wereld plaatsen.

  Ik hoop dat, als mijn inspanning resultaat oplevert, jij en je cynische club al lang uitgerookt zijn, zodat je geen papier meer kan vullen met je cynische - ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen- verrekt hooghartig gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterende reactie van zowel Tobias als Wannes. Vooral het virtuele tweekamp van Patrick stoort me. We snappen allemaal dat een zeer cynische visie min of meer bij een opiniestuk hoort. Echter, het is zoals je aanhaalt minder onschuldig dan het lijkt en er staat wel degelijk iets op het spel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ongelofelijk hoe sommige mensen kunnen zwetsen en daar dan nog een forum in de krant voor krijgen ook, man man man.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kinderen op hun zesde geen sigaretten en flessen jenever geven is een kwestie van fatsoen. Dat geldt ook voor dieren laten leven in plaats van ze op te eten.

  Ik rook graag en neem graag alcohol in. Dieren neem ik nooit in. Het lijkt me trouwens smerig die bloederige troep. Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aan anoniem: je neemt graag alcohol ... stel dat het bier is, daar is gerst mee gemoeid, in onze gebieden veel kans de bemesting voor een deel met dierlijke mest gebeurt ... dus je zou toch wel ns kunnen gelinkt zijn met die bloederige troep.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vooral het virtuele tweekamp van Patrick stoort me. We snappen allemaal dat een zeer cynische visie min of meer bij een opiniestuk hoort. stel dat het bier is, daar is gerst mee gemoeid, in onze gebieden veel kans de bemesting voor een deel met dierlijke mest gebeurt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts