Vegetarische kindercrèche: een geweldig initiatief

De kindercrèche De Biotoop in Gent had reeds veel aandacht voor bio-veggie voeding, en deed al mee aan Donderdag Veggiedag, maar gaat nu helemaal veggie. Dat is een unicum in België (dat heel wat navolging verdient).
Uiteraard gaat zo'n stap gepaard met de nodige reacties. Een nadeel van de democratisering via het internet is dat jan en alleman zich altijd geroepen voelt om commentaar te geven over eender wat, doorgaans niet gehinderd door enige kennis van zaken. Op Gentblogt.be spreekt ene Leonie van experimenteren op kinderen, een andere wil dat de vergunning van De Biotoop onmiddellijk ingetrokken wordt. Uit een poll op Het Nieuwsblad blijkt dat 95% van de respondenten kinderen volledig veggie opvoeden niet ok vindt.
Voor ouders die al een kindje in de Biotoop hadden zitten voor de 100% veggie beslissing genomen werd, is er een overgangsregeling - dus niemand wordt iets opgedrongen. Wat de gezondheid betreft: het gaat hier natuurlijk om één maaltijd per dag. Ouders kunnen er nog altijd voor kiezen om de kindjes thuis vol te proppen met zoveel vlees als ze denken dat goed voor hen is. Maar dan nog: er is niets mis met 100% vegetarisch eten voor kinderen. Gelukkig zeggen de geïnterviewde experts (John Van Camp en Myriam Van Winckel) hetzelfde. Evenals Kind en Gezin en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) in een consensuspaper. Volgens een heel recente studie kan vegetarisme voor kinderen helpen overgewicht op latere leeftijd te voorkomen. En volgens het position paper van de American Dietetic Association zijn niet alleen vegetarische, maar zelfs veganistische voedingspatronen in tegenstelling tot wat professor Van Winckel laat weten, geschikt en mogelijk voordelig voor alle leeftijden.

"Voedingsconservatisme" viert nog altijd hoogtij in Vlaanderen. Elementaire vragen over het gangbare voedingspatroon vol dierlijke producten worden nauwelijks gesteld, en men gaat ervan uit dat vlees en vis, laat staan zuivel en eieren, een noodzakelijk deel van onze voeding zijn. Probeer eens iets anders, probeer het gezonder, ethischer en milieuvriendelijker, en er zijn een paar zulthoofden die je beschuldigen van kindermishandeling.

We moeten nog heel veel leren. De mensen van De Biotoop zijn alvast hun tijd vooruit. Felicitaties!

Noot: ik vernam als reactie op deze post dat De Biotoop niet de eerste veggie crèche is. De Goudsbloem in Kessel-Lo is hen drie jaar voor!

Reacties

 1. Super initiatief! En er zijn nog méér dan genoeg niet-veggie crèches voor wie hier niet achter staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook al eten wij thuis verre van vegetarisch, ik zou er geen enkel probleem mee hebben.
  Zelf gaat mijn dochter 2 à 3 dagen per week naar de crèche en ik zou het een goede afwisseling in haar menu vinden.
  Mensen vergeten duidelijk dat dit een keuze is en niet iets wat aan alle peuters in ons (soms toch bekrompen) belgenlandje wordt opgedrongen.
  Een storm in een glas water dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Katia Ketele Bio11726 juli 2010 om 08:07

  "De Biotoop" kinderdagverblijven zijn een voorbeeld voor mij. Ik ben al 3 jaar zelfstandig onthaalouder en ik werk uitsluitend met Biologische voeding en vegetarisch! Na mijn opleiding als kinderverzorgster kon ik op verschillende stageplaatsen starten maar ik heb gekozen voor mijn eigen kleinschalig project en binnenkort volgt een 2de... Ik krijg veel positieve reacties en zoals al eerder gezegd kunnen ouders 's avonds nog wel vlees geven aan hun kindjes. Graag zou ik al bestaande opvanginitiatieven praktijklessen geven over hoe praktisch overstappen naar gezonder en eventueel vegetarisch koken voor de allerkleinsten want die overstap zou wel begeleiding kunnen gebruiken. Met de nodige ondersteuning en info denk ik dat er veel kinderdagverblijven willen overstappen. Vegetarisch hoeft daarom niet maar vers en seizoensgebonden koken is niet moeilijk maar vraagt de nodige organisatie, zoals thuis trouwens. Gezonde voeding geeft een stevige basis om te groeien, net zoals een warme thuis en veel liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dag katia,
  wil je me even je emailadres sturen? (tobias at vegetarisme punt be)
  groetjes
  tobias

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts