Belgisch witblauw: niets om trots op te zijn


Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) kwam gisteren met iets nieuws op de proppen: een ambassadeur voor het Belgische witblauw koeienras. De persoon die de consumptie van deze dieren verder zal stimuleren is wereldkampioen barbecue Peter De Clercq. In Het Laatste Nieuws zegt hij: “Nergens in de wereld hebben we zo’n lekker vlees als ons eigen Belgisch witblauw. Waarom zouden we het niet promoten?”.
Sta me toe, beste mr. De Clercq, u alvast Ć©Ć©n goede reden te geven: de enorme spiermassa van de Belgische witblauw runderen is het resultaat van een genetisch defect. Mensen hebben dat via fokken dusdanig verder uitgebuit dat de dieren enkel nog kunnen kalveren via keizersnede, en daarnaast onder een hele hoop gezondheidsproblemen lijden.

“We moeten meer chauvinisme tonen over het smakelijkste stukje Belgisch rundvlees”, aldus de nieuwe ambassadeur. Dit lijkt me eerlijk gezegd een beetje misplaatst, vooral als we zien dat andere landen die nationale trots van ons niet zo graag zien komen. In Zweden bijvoorbeeld, heeft men er alles aan gedaan om de Belgische witblauw runderen te weren, precies omdat de dieren lijden onder hun eigen onnatuurlijke lichaam. Door de enorme afmetingen van de runderen worden vitale organen niet optimaal ontwikkeld, met als resultaat mogelijke hart- en ademhalingsproblemen. De dieren lijden ook aan gewrichts- en botproblemen, hebben soms moeite met lopen en kunnen ook niet op een natuurlijke manier paren (als ze dat al zouden mogen). Ze zijn ook zeer kwetsbaar voor bepaalde vitamine-tekorten, die acuut hartfalen tot gevolg kunnen hebben. Dat het gebruik van keizersneden hun economische levensduur verkort (zeven keizersneden blijkt zowat het maximum) is niet echt een probleem, want deze dieren worden meestal toch geslacht na twee of drie keer kalveren.
Omdat Europa echter oordeelde dat een ban op de invoer van Belgisch witblauw niet kon, is het vlees in Zweden toch te krijgen, hoewel het kweken met de dieren er verboden is.

We spreken hier over dieren die geoptimaliseerd werden om zo veel mogelijk biefstuk op te brengen, en daardoor niet alleen het slachtoffer zijn van onze vleeslust, maar ook van hun eigen lichaam. Is dat echt iets om chauvinistisch over te doen?

Reacties

  1. Afschuwelijk, en dat Belgiƫ dat dan nog wil promoten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Belgie blijft ook hardnekkig melk promoten als zijnde gezond en goed voor de botten, voor een sterke oude dag, terwijl het net andersom is, zoek maar op. Ronduit misdadig is het.

      Verwijderen
    2. In dit artikel van Tobias staan heel wat onwaarheden. Het is ook duidelijk dat hij zeker geen landbouwer is die witblauw kweekt, en als dusdanig niet op de hoogte is van wat er werkelijk reilt en zeilt in het kweken van runderen, zei het nu Belgisch witblauw, Franse Limousins of holsteiner melkkoeien. Je bekijkt het trouwens te wit-zwart : is het niet goed, dan is het volledig slecht. Een meer genuanceerde houding zou niet misplaatst zijn. Misschien moet je wat verder terug gaan in de geschiedenis, naar de periode waar de mens is beginnen te jagen op dieren, om te voldoen in zijn behoeften aan voedsel. Het is juist door dierlijke vetten te beginnen eten, dat onze hersenen zich sterker zijn gaan ontwikkelen. Melk op zich is wel gezond ! Maar je moet ze elke dag vers van de koe gaan halen, bij de boer. Belgiƫ is Europa niet en zeker Amerika niet waar er veel meer los wordt omgesprongen met toedienen van antibiotica, hormonen en dergelijke. Ken je trouwens het proces gebruikt bij het maken van de 'dozenmelk' ? Dan zou je moeten weten dat er met magere melk totaal niets mis is. Dat volle melk magere melk is, aangelengd met dierlijke vetten. Vanwaar gaan we anders al onze ijsjes, room en boter etc halen ? Maar doe de boer een groot plezier : ga opnieuw melk in een kanneke kopen bij de boer zelf, halveer de consumptie van cola en dergelijke, en eet met mate Belgisch rundsvlees, als het kan ook rechtstreeks van bij de boer, want in geenenkel land is er zo een sterke controle op het toedienen van medicatie bij runderen. Nog een laatste tip : hoeveel vrouwen vragen niet op voorhand een keizersnede, ipv een natuurlijke geboorte van hun kind ? Vraag hen eens waarom ?

      Verwijderen
    3. @Dirk: dank voor je input. geef gerust de fouten aan (ik kweek inderdaad zelf geen runderen en wat ik schrijf is niet gebaseerd op rechtstreekse ervaring, maar die rechtstreekse ervaring veroorzaakt natuurlijk zijn eigen filters en vooroordelen :-)
      (die ijsjes, room en boter haal ik zelf van alternatieven op basis van soja, rijst, haver, hennep...)

      Verwijderen
  2. Volgens ethicus en witblauwspecialist Dirk Lips is er wel reden om trots te zijn op Belgisch witblauw. “EVA is goed geĆÆnformeerd, maar die informatie is intussen gedateerd. Vijf tot tien jaar geleden klopte alles wat EVA zegt, maar ondertussen zijn heel veel stappen gezet om alle probleemgebieden aan te pakken”. Volgens Lips evolueert het Belgisch witblauw van ras met meeste gebreken naar het ras met de minste gebreken ter wereld.

    “Het probleem rond de keizersnedes is wel een ethisch probleem, maar voor het dierenwelzijn is er zeker geen probleem. Bovendien wordt er hard gewerkt om het percentage keizersnedes terug te brengen. Ook het beenwerk van de dieren is intussen sterk verbeterd door selectie”, weet professor Lips. Dat de dieren omwille van gewrichts- en botproblemen niet natuurlijk kunnen gedekt worden, is volgens hem een fabeltje. “Het grootste deel van de witblauwkudde loopt bij natuurlijk dekkende stieren”.

    Dat de runderen kleinere organen hebben, klopt volgens Lips. “Maar wanneer ze goed gehouden worden, hoeft dat geen probleem te zijn. En die kleine organen hebben ook hun voordeel. Er blijft veel minder slachtafval over van de dieren en omdat ze anders gevoed moeten worden door die kleine organen, is de CO2-uitstoot van het ras ook veel kleiner dan gemiddeld”, weet de ethicus.

    Dat EVA stelt dat het witblauwras het resultaat is van een genetisch defect, is volgens Dirk Lips tendentieus taalgebruik. “De dieren zijn geselecteerd op een mutatie”, weet hij. “Aan de universiteit van Luik is professor Michel Georges bezig met een onderzoek om alle gebreken uit het ras te selecteren. De stamboeken helpen hier aan mee door alle stieren die drager zijn van die genetisch recessieve kenmerken uit hun dekprogramma’s te halen”.

    Volgens professor Lips is er in de wereld geen enkel ras dat zo’n streng en wetenschappelijk onderbouwd selectieprogramma heeft als het Belgisch witblauw. “We evolueren stilaan naar een ras met de minste gebreken”, besluit hij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al eens naar een boerderij gaan kijken dat belgisch wit blauw kweekt? Indien niet, dan kan u niet reageren. Deze dieren worden op een goede manier behandeld en opgevolgd. Indien niet, dan is er geen winst voor de boer en zal die dus niet lang bestaan. Daar zullen dan ook niet lang dieren aanwezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vlees eten blijft ongezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Belgisch Witblauw kweekt men uit passie voor de dieren, een goede landbouwer zal echt zijn dieren niet laten lijden. Ze worden ruim gehuisvest , krijgen een goed uitgebalanceert rantsoen, er word aan selectie gedaan om de betere eigenschappen meer tot uiting te laten komen in de populatie en de mindere eigenschappen eruit te selecteren. De dieren kunnen buiten op de wei grazen en worden daar bijgevoederd indien nodig , meestal worden deze dieren natuurlijk gedekt met een bedrijfseigen springstier. Deze worden goed gesoigneerd waardoor ze geen ( of zelden maar eens) nefaste gevolgen ondervinden van hun grotere bespiering en hun mindere ontwikkeling van de organen. Daarnaast wil ik vermelden dat een mens niet gemaakt is voor GEEN vlees te eten , eet liever een goed biefstuk ipv voedingssuplementen ed in te nemen. Het Belgisch Witblauw vlees is gekend om zijn ijzerhoudend vermogen dit is een energieleverancier want die zorgt ervoor dat er aanmaak is van heamoglobine die op zijn beurt voor het zuurstoftransport in ons lichaam zorgt en daarnaast is is het cholesterolgehalte van Belgisch Witblauw vlees laag vergeleken met ander vlees en andere rassen. Zo bevat het zelfs minder cholesterol dan een kipfilet.

    Ook de kijzersnede is in de laatste jaren veel geevolueerd waardoor de dieren hier maar weinig onder leiden

    Je wordt landbouwer omdat het een passie is, het is een levenswerk en je moet er een inkomen uit zien te halen dus zal men de dieren niet onredelijk behandelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts