Boerenbond noemt te veel vlees eten ‘zonde’

U las het goed: vlees eten is geen zonde, te veel vlees eten wel, zo stond te lezen in een persbericht van Boerenbond-Limburg van deze week. Het is nogal een onhandige slogan om de Donderdag Veggiedagcampagne aan de kaak te stellen. Dit keer was de stad Hasselt het doelwit. Vorig jaar was Boerenbond-Leuven al in actie getreden door tijdens de gemeenteraad “lekkers van eigen bodem” (lees: vlees) aan te bieden aan de gemeenteraadsleden, en wel terwijl aldaar gediscussieerd werd over het al dan niet ondersteunen van Donderdag Veggiedag. De stad Leuven ondersteunt die campagne voorlopig nog niet, maar dat is wel het geval in Hasselt, waar schepen en arts Toon Hermans zich erachter. Dit dus tot groot ongenoegen van de Boerenbond, die hier niet zoveel heil in ziet.
De vraag is alleen: waarom niet? Waarom is een campagne die ijvert voor één dag in de week zonder vlees (of vis) zo’n doorn in het oog van de boerenorganisatie? Zeker als zij – zoals bleek uit hun persbericht – te veel vlees eten een zonde vinden en dat zelfs Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche vindt dat we inderdaad te veel vlees eten?
Het antwoord is wellicht niet ver te zoeken: men is bang dat Donderdag Veggiedag werkt. En dat het niet bij één dag zal blijven. Stel je voor dat de brave burgers de smaak van veggie te pakken krijgen, en vervolgens ook op dinsdag, en dan op woensdag veggie gaan eten… dan zitten de boeren binnen de kortste keren – zo horen we redeneren – zonder werk. Dus ten strijde tegen die Veggiedag dan maar, en wel met het eeuwenoude argument van het opgestoken vingertje: ‘we moeten de mensen de vrije keuze laten’. Alsof het de bedoeling is mensen te verbieden vlees te eten. Nee, dat willen zélfs die vegetariërs niet doen, zélfs niet op donderdag.
Kan er es iemand de Boerenbond geruststellen en uitleggen dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen? En kan er iemand hen de absolute noodzaak uitleggen van minder vlees eten? En het feit dat, als we het daarover eens zijn, er effectief een campagne – en een grote – zal nodig zijn om vleesvermindering te realiseren? Zo’n campagne moet – zoals alle campagnes voor gedragsverandering – leuk en uitdagend zijn. Met een oproep als ‘eet kleinere porties vlees’ valt marketinggewijs geen bal aan te vangen. Met een veggiedag wel. En als we echt vinden dat te veel vlees eten een zonde is, laat staan niet goed is voor onze gezondheid en die van onze planeet, dan moeten we echte actie ondernemen, en niet doen alsof we een oplossing zoeken terwijl we ondertussen toch maar liefst alles bij het oude laten.

Reacties

 1. Wat ik echt niet begrijp is dat de Boerenbond toch ook de groentenboeren vertegenwordigt??? Zouden ze niet, in de plaats van zich zo defensief op te stellen, beter Donderdag Veggiedag zien als een opportuniteit om de groenteboeren een duw in de rug te geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Go Tobias!
  Indeed, de tijd van zeveren is voorbij, dat territoriumgedrag helpt niemand vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met hormonenkoeien valt natuurlijk meer geld te verdienen dan met tomaten.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts