Eieren

In Het Laatste Nieuws stond gisteren een bericht over wat er gebeurt met de mannelijke kuikens wanneer die uit het ei komen in een kippenkwekerij: die diertjes worden levend vermalen, want ze kunnen geen eieren leggen. Ze zijn ook niet geschikt als vleeskuikens want ze zijn van een andere variant. Voor elke hen in de ei-industrie is er een mannelijk kuiken gedood. Het Laatste Nieuws zegt:

"Duizenden pasgeboren kuikentjes worden levend vermalen, enkel en alleen omdat het mannetjes zijn."

Wie gechoqueerd is over wat er in de VS gebeurt moet zich even afvragen of wat wij doen zoveel beter is: vervang "vermalen" door "vergast", en je bent er.

Er is weinig bezwaar aan te tekenen tegen het eten van eieren van kippen uit je eigen tuin (kippen die voldoende plaats hebben en hun leven mogen uitzitten in redelijke omstandigheden). Dat gaat echter niet op voor alle andere eieren, van legbatterijeieren tot biologische. De mannetjes mogen niet blijven leven, maar ook de hennetjes worden na een tijdje gedood: nadat ze een paar jaar trouw eieren gelegd hebben, meestal in zeer onaangename omstandigheden, en dan op termijn niet genoeg meer renderen. Is het "extreem" om dit soort producten te weigeren? Is het "extreem" om zo'n dingen niet fair te vinden?

Ik leef ondertussen al ruim tien jaar zonder het eten van eieren, dus noodzakelijk zijn ze in elk geval niet.

Bekijk hier de video die de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Mercy for Animals maakte (niet voor gevoelige kijkers).

Reacties

 1. Dag Tobias,

  Dit filmpje circuleert ook al een tijdje op facebook en toen ik het zag was ik (veggie, niet vegan) erg geshockeerd.

  Ik heb toen een mail gestuurd naar colruyt (waar ik meestal mijn inkopen doe) om te vragen of zulke dingen in hun kwekerijen ook gebeuren, en of ze interne richtlijnen hebben ivm dierenwelzijn (evt strenger voor het biotime-gamma).

  Enkele weken later kreeg ik een brief waarin stond dat mannelijke kuikens niet gedood worden in hun kwekerijen, aangezien deze eveneens vetgemest worden.

  Als die informatie klopt, gaat het argument van de verschillende rassen blijkbaar niet (meer)op?

  Nu ja...uiteindelijk worden de haantjes in kwestie toch geslacht, dus het resultaat is hetzelfde. Maar ik vind het toch positief dat de "verspilling" van dieren enigszins beperkt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts