Nooit meer slapen

Ik kreeg net deze link met undercoverbeelden van een Chinese fur farm toegestuurd (je hoeft niet te kijken!). Ze behoren tot het afschuwelijkste wat ik ooit gezien heb. Ik moet nog even ventileren voor ik kan ontspannen en slapen vandaag.
Het voelt namelijk alsof ontspannen en slapen niet kunnen en niet mogen en tijdverlies zijn zolang dergelijke dingen gebeuren in de wereld. Ik voel verdriet, kwaadheid, frustratie, machteloosheid, hopeloosheid… en tegelijkertijd weet ik dat we er dingen kunnen aan doen, dat het werk dat we doen niet tevergeefs is en dat elke minuut die we in het Goede investeren, van tel is. Maar hoever ga je daarin? En hoe zorg je dat je niet in de negativiteit belandt en gefrustreerd of gek wordt van al die ellende?
Ik probeer dat te doen door te focussen op wat goed is, ook op het eigenste moment waarop ik die wreedheid zie. Ik focus op het feit dat ik medelijden kan voelen en niet afgestompt ben. Wees blij dat je kwetsbaar bent - zei een prof me ooit. Ik focus verder op het feit dat dergelijke beelden de wereld worden ingestuurd dankzij het internet, en dat het moeilijker en moeilijker wordt om slechte dingen geheim te houden. Ik focus op het feit dat ik ze gekregen heb van iemand die meeleeft en hier ook om geeft, en ze doorstuurt naar andere mensen die hetzelfde voelen. En bovenal weet ik dat als ik we allemaal focussen op het negatieve en moedeloos worden, we op voorhand verloren zijn. We kunnen de dingen enkel ten goede keren als we dat geloven.

Self fulfilling prophecy heet dat, en dit is een mooie anecdote daarover. Of ze nu verzonnen is of niet, maakt niet uit, ze is waar:

Aan het begin van de jaren '80 ("koude oorlog" ) werd er op een basisschool in Boston een enquête gehouden over de waarschijnlijkheid van een kernoorlog. Alle kinderen op één na dachten dat het einde van de wereld nabij was. Toen aan het kind met de afwijkende mening werd gevraagd waarom het niet in de kernoorlog geloofde zei het : omdat mamma en papa er actie tegen voeren.

Yes we can. Yes, we must.

Reacties

 1. heb die beelden van dieren in china voor fur net ook gisteren (nog eens) bekeken. Heel gruwelijk. Die beelden blijven me zeker altijd bij.

  En niettemin, inderdaad, focus op het positieve, op de verandering. Het kan anders, en het zal anders worden.
  Yes indeed, we can!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Keep accentuating the positive and the little steps made in the right direction every day, is all we can do!

  BTW, we loved the full page interview in Tuesday's newspaper! Keep up the great work you are doing in getting the message out there!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Net zoals jij vind ik het ook bizar dat als men spreekt over vleesvermindering dat velen zich als het ware bedreigd voelen.
  Als ze de raad krijgen minder vet,zout of suiker te nuttigen, zuiniger met energie om te springen of afval te sorteren, zijn er minder problemen met aanvaarden.
  Maar je vlees laten...hola! Of zelfs maar een beetje minder...ze willen het niet weten.
  Raar.
  De Chinese beelden heb ik niet willen bekijken. Teveel van die beelden maken een mens triestig. Maar het is wel goed dat ze door iedereen die wil kunnen bekeken worden.
  En gelukkig zijn er mensen zoals Tobias en anderen die initiatieven durven nemen en anderen de moed geven om er tegen in te komen.
  Veggievriendelijke groet bruno.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De zoveelste snuffmovie? Op http://www.furcommission.com/news/newsC7.htm wordt uitgelegd dat de meeste filmpjes fake zijn en gewoon bedoeld zijn om te shockeren, niet om te informeren. Maar iedereen laat zich graag meeslepen in zijn eigen belevingswereld natuurlijk om dan een of andere (gesuggereerde?) opinie te vormen over een of ander hot topic.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is betrouwbaar wat je daar aanhaalt zeg!
  Het is van FCUSA (Fur Commission USA). Zou nogal vreemd zijn als de bontindustrie toegeeft dat ze deze vreselijke praktijken inderdaad doen om bont te verkrijgen.

  Wou dat je gelijk had en dat dergelijke toestanden inderdaad fake waren. Maar bont groeit niet aan de bomen he!

  By the way, snuff betekent dat iets echt is en niet fake, maar dit terzijde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. _Tuurlijk_ staat dat op de site van furcommission. Waarom zou Tobias dergelijke inhoud publiceren op zijn blog? (of eender welke tegenstander van bont?) Logica zit in een klein hoekje.

  Maar bont groeit inderdaad niet aan de bomen. Daarvoor zijn er fur farms; waar dieren speciaal gehouden worden voor bont, zoals je al wist. Niet dat daar iets gruwelijks aan is, want hier in het westen zijn daarvoor de strengste regelgevingen uitgevonden om alles zo clean en smooth mogelijk te laten verlopen. Door bont hier te weren met filmpjes uit een TOTAAL andere omgeving/cultuur, komt er illegaal bont binnen NET uit die landen waar de wetten veel soepelder zijn en waar dergelijke gruwelpraktijken schering en inslag zijn.

  PS: Snuff betekent het filmen van een of ander gruwelijk feit met als doel te shockeren. Dat heb ik niet tegengesproken; wel dat de meeste filmpjes urban legends zijn. Zoals ook in wikipedia te lezen valt. (.... are generally regarded as an urban legend...) Maar laten we niet vitten op details en focussen op de boodschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De 'cleane' fur farms waarover je het hebt zullen echt wel niet gesloten worden door dit soort filmpjes. Beleidsmakers doen deze beelden af als alleenstaande gevallen die ver van huis gebeuren. In het beste geval komt er betere controle op de invoer van dergelijke produkten.
  Wat de bedoeling wel is, is dat mensen gaan stilstaan bij wat ze kopen en uiteindelijk gaan inzien dat het doden van dieren voor hun pels niet alleen gruwelijk is maar iets uit voorhistorische tijden wat al lang geen noodzaak meer is.
  Dus om het bij de boodschap te houden: verspreid zoveel mogelijk informatie zodat mensen zien dat bont niet aan de bomen groeit en hopelijk gaan ze dat dan ook niet meer kopen. Geen enkele bontsoort is clean en smooth.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts