Klimaatverandering, de top drie

Een vraag waarop ik zelf het antwoord niet helemaal weet. U misschien?

Oorzaak nummer 1 van klimaatverandering: energieverbruik.
Wanneer we mensen vragen energiezuinige toestellen aan te schaffen, een spaarlamp in te draaien, het licht of de chauffage uit te doen wanneer ze weggaan, dan kunnen we over het algemeen rekenen op een zekere goodwill, soms zelfs enthousiasme.

Oorzaak nummer 3 van klimaatverandering: transport.
Wanneer we mensen vragen wat meer gebruik te maken van openbaar vervoer of de fiets in plaats van de wagen, dan zal misschien niet iedereen dat onmiddellijk doen, maar zijn de meeste mensen tenminste in principe akkoord.

Oorzaak nummer 2 van klimaatverandering: vleesconsumptie
Wanneer we mensen voorstellen om eens wat minder vlees te eten, dan wordt er door veel mensen luidkeels geprotesteerd: aantasting van de persoonlijke vrijheid! regelneverij! fanatisme! afdwinging!

Weet u waarom de dingen zo zijn?

Reacties

 1. een flauw vermoeden uit de losse pols:

  energieminderen is hip want je bespaart er ook bij

  anders rijden... serieuze besparing als je je 4x4 een beetje minder buitenhaalt en een beetje beweging compenseert een hoge calorie-inname.

  vlees laten... de voordelen op de gezondheid zijn nog niet overtuigend voor velen (veel waarschuwingen voor tekorten, ook door huisartsen), e uitstoot door de vee-industrie is moeilijker waaneembaar, en vlees is een statussymbool dat slechts weinigen willen afgeven. Maar toch heb ik het idee dat 'ons' aantal groeit, dus traag maar gestaag zijn we op de goede weg (hoop ik)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Euh nee Tobias, ik heb er totaal geen rationale verklaring voor. Ik reageer net zoals jij. Ik vermoed dat de geesten nog niet helemaal rijp zijn voor de boodschap van EVA, dus we zullen ze nog veel mogen herhalen.

  Dirk B.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts