Varkensruimingen en politiek

De Egyptische krant Al-Masri Al-Youm verspreidde deze week via YouTube beelden van de varkensruiming die momenteel plaatsvindt in Egypte uit vrees voor de verspreiding van varkensgriep (ik weiger Mexicaanse griep te zeggen). Daarop is te zien hoe de dieren met ijzeren stangen geslagen worden, bewerkt worden met messen en dan met vele tientallen tegelijk levend op een kar worden gegooid. Ik weet het: een dergelijke ruiming heeft weinig zin, en zou volgens sommigen een maatregel zijn om de christelijke bevolking in Egypte te couilloneren. Maar daar gaat het even niet over.

Te zien aan de reacties ben ik niet de enige die verbijsterd is. Zo’n beelden stemmen tot nadenken. Hoe kan zoiets gebeuren? Zijn we na zovele millennia van beschaving – hier of in Egypte - nog altijd maar zo ver gekomen dat we het leven van niet-menselijke dieren nog altijd nauwelijks van enige tel achten? Met zo’n ruiming komt even aan het licht wat anders in duisternis blijft: het leed en het doden van zestig miljard dieren op aarde, per jaar. En dat zonder dat het ergens voor nodig is.

Stel even dat de vegetarische zeurkousen ooit gelijk krijgen, en dat onze achterachterkleinkinderen binnen vijftig, honderd of wie weet hoeveel jaar opgehouden zijn met het eten van dieren en in schaamte terugkijken naar vandaag… Stel dat zij zich dan afvragen hoe zo’n massale nodeloze slachting ooit mogelijk was geweest en door wie ze mogelijk werd gemaakt… Tot welke antwoorden zouden zij komen? Dat wij, hun voorouders, geloofden dat dieren niet voelen? Dat we geloofden dat dieren doden een noodzakelijk kwaad is omdat we nu eenmaal dierlijke eiwitten moeten eten? Dat hun voorouders nu eenmaal nog niet voldoende intelligent waren? Of zullen ze de waarheid achterhalen, namelijk dat de enige, enige reden om zestig miljard dieren op te kweken in ellendige omstandigheden en hen vervolgens in de fleur van hun leven de keel over te snijden, is dat we hen heel erg lekker vinden?

Toen Gent vorige week de eerste stad ter wereld werd die officieel een wekelijkse vegetarische dag erkende, werd dat wereldnieuws, van CNN tot BBC, van Brazilië tot Thailand. Media overal realiseerden zich dat er iets bijzonders was gebeurd. Enkel in België kwam het niet op de nationale TV. Wellicht omdat we belangrijke politieke relletjes te becommentariëren hebben.
Onze carnivore eetgewoonten zijn een ontzettend moreel probleem, precies omdat we het bewustzijn hebben om andere keuzes te maken. Het zal ooit massaal veel groter blijken dan alle huidige politieke en financiële crisissen bij elkaar. Hopelijk zullen die achterachterkleinkinderen tenminste kunnen zeggen dat wij leefden in de tijd waarin het allemaal begon: het besef dat wat we doen met dieren voor vlees gewoon… niet juist is.

Reacties

  1. Hoewel ik van nature uit heel pragmatisch en realstisch ben, grepen zowel je blog als de beelden me naar de keel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeer goede tekst. Ik herken en deel je bitterheid. Maar kop op; met de donderdag veggiedag heb je een grote stap naar een betere wereld gezet...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. oei, klonk ik bitter? ik voel me nochtans niet zo :-) Soms wel es een beetje gefrustreerd, maar zelden verbitterd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, Tobias, ik vraag me af waarom je weigert "Mexicaanse griep" te zeggen? Ik heb net de omgekeerde reflex. De band met Mexico is toch duidelijker dan de band met varkens? het is niet eens bewezen dat deze dieren iets te maken hebben met het ontstaan van deze nieuwe griepvariant. Varkens worden zelfs niet eens ziek van dit virus. Groetjes, Toon.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dag toon
    zie vijf posts geleden ofzo, waarin ik reuters citeer, die zegt dat de WHO niet meer van varkensgriep spreekt onder druk van de vleesindustrie. vandaar...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

anonieme reacties worden niet gepubliceerd

Populaire posts