Vlees en de economische crisis

Ik dacht: ik moet maar eens iets over de financieel-economische crisis schrijven, want iederéén schrijft daarover. Maar wat, zo vraagt u zich terecht af, is in hemelsnaam de link tussen die crisis en ons bord? U weet het, er zijn weinig dingen die die duivelse vegetarische individuen bij EVA niet in verband kunnen brengen met vlees en andere dierlijke dinges. Wij hebben hier op kantoor een boekje liggen dat (letterlijk) 101 redenen opsomt om vegetarisch te eten. Vandaag in première dus het 102de: de financiële crisis.

Het zit zo: vlees is enorm duur. En dan heb ik het niet zozeer over de winkelprijs, want die is eigenlijk vreselijk goedkoop. Nee, de kosten die aan vlees hangen, en die niet meegerekend zijn in de winkelprijs, zijn hemeltergend hoog.

Laat me u met wat cijfertjes bekogelen. Niet dat bijvoorbeeld de bankencrisis klein bier is, maar toch verdwijnt ze in het niets vergeleken bij wat een econoom van de Deutsche Bank berekende. Volgens hem en zijn team kost alleen al de ontbossing bijna vier biljoen euro per jaar (en voor de duidelijkheid: een biljoen is duizend miljard).

Het grootste deel van die ontbossing is te wijten aan veeteelt. Daar worden zo’n anderhalf miljard bomen per jaar voor geveld – een oppervlakte zo groot als België. Er valt dus wel wat geld te verdienen met vleesvermindering. Tot die conclusie kwam trouwens ook het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving in een recent onderzoek. De kosten om de broeikasuitstoot tegen 2050 met twee derde te doen dalen, berekenden zij op 40 biljoen dollar. Als we massaal op een vleesarm voedingspatroon overschakelen van 70 gram rundvlees en 325 gram kip of eieren per week, zouden we de helft van dat bedrag kunnen besparen. Op de op die manier vrijgekomen 15 miljoen vierkante meter landbouwgrond kunnen namelijk gewassen verbouwd worden die koolstofdioxide uit de lucht halen of fossiele brandstoffen kunnen vervangen.

Jammer dat we alles zo naar dollars en euro’s moeten vertalen om tot actie over te gaan. Maar misschien is dit wel de enige mogelijkheid om onze planeet te redden: de mensen met macht duidelijk maken dat er wel degelijk geld aan de bomen groeit. Of aan de vleesvervangers.

(Deze column komt uit EVA Magazine 33).

Reacties

Populaire posts