tag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post2840652335307619257..comments2022-12-04T08:01:54.538-08:00Comments on Tobias Leenaert: Kristl Strubbe (2): vleesvervangers en goesting.Tobias Leenaerthttp://www.blogger.com/profile/10017469404079039484noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post-90753042514691255622011-07-25T02:34:13.473-07:002011-07-25T02:34:13.473-07:00Hoe stom ik het ook vind, het is voor mij soms bes...Hoe stom ik het ook vind, het is voor mij soms best moeilijk om ethiek te kiezen boven smaak. Vanaf dat ik een klein meisje was heb ik eigenlijk altijd min of meer vegetarisch gegeten. Na mijn twintigste kreeg ik gek genoeg ineens 'zin in vlees en vis'. Heel vreemd. Ik ging meer vleesvervangers eten, maar die vond ik vaak een beetje artificieel en bovendien smaken ze ook steeds hetzelfde. Ik heb een tijdje af en toe biologisch vlees gegeten, tot ik me realiseerde dat ik daarmee toch echt tegen mijn ethische principes inging. Toen ben ik zelf vleesvervangers gaan maken! Deze kun je, net als vlees, precies zo op smaak brengen als je zelf lekker vindt, ze bevatten geen kunstmatige troep(en geen melk, kaas of ei) en je kunt eindeloos variëren. Ik maak nu dus zelf gehakt van gemarineerde sojabrokjes/TVP, worstjes van tarwegluten, 'spekblokjes' van tempeh, 'bacon' van tofu en burgers met bonen, kruiden en groente. Perfect! Laatst kon ik me bij een borrel niet inhouden en heb ik voor het eerst in anderhalf jaar een klein hapje vlees gegeten, maar het was minder lekker dan mijn eigengemaakte vleesvervangers. Ik eet geen dode dieren meer!Martinenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post-63283118066100761482011-07-24T09:05:36.618-07:002011-07-24T09:05:36.618-07:00@ Tobias: met 'zijzelf' bedoelde ik idd da...@ Tobias: met 'zijzelf' bedoelde ik idd dat mensen vaak uit schuldgevoel zichzelf op die manier willen rechtvaardigen... nu ja, het is een mogelijkheid, daarom geldt dat niet voor iedereen... <br />en ja, ik kan me wel voorstellen dat er onverdraagzaam gereageerd wordt door de hardcore veggies/vegans onder ons, ik begrijp het wel, maar ben vooral voor mezelf consequent en ben al blij als anderen moeite doen in die richting... <br />Ps. anoniem; koekje zonder ei: speculaas!! of koekje van eigen deeg ;-)Anaïshttps://www.blogger.com/profile/05542707248309749564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post-71783923760918044672011-07-24T08:20:10.805-07:002011-07-24T08:20:10.805-07:00Ik vraag me soms gewoon af wat de impact is van de...Ik vraag me soms gewoon af wat de impact is van de productie van vleesvervangers. Omdat ik vooral vegetriër ben omwille van de milieu- impact van intensieve veeteelt, vind ik dit wel belangrijk. Ik vraag me soms af hoe dat zit in vergelijking met een stukje bio-kip ... Heeft iemand die informatie toevallig?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post-78858611051615628372011-07-24T07:25:07.694-07:002011-07-24T07:25:07.694-07:00Nooit graag "vleesvervangers" gegeten, ...Nooit graag "vleesvervangers" gegeten, maar dat was hier ook niet echt een punt.....Tot "veggie deluxe" op 't toneel verscheen, en plots at ik weer ham en scampies.....MAAR WéL DE VEGAN-UITVOERING !!! Hebben deze herontdekte scampie én hamgerechten gesmaakt, .... niet als vervanging op zich, maar gewoon oude vertrouwde smaken, bekende gerechten van voor onze veggie-tijd. Maar nu eten we deze/dit met een gerust hart, want er heeft geen dier z'n leven voor moeten laten. En neen, ik heb op restaurant in "dierlijke" scampies écht geen trek, en wordt op restaurant ook niet in verleiding gebracht ondanks dàt wij als lacto-vegetariërs écht niet veel keus hebben...WANT WAAR VIND JE ZELFS MAAR EEN KOEKJE ZONDER EI?!?.Ondanks het feit dat wij om totaal andere redenen vegetarisch zijn beginnen eten, zijn wij hier zo gelukkig niet meer bij te dragen aan dierlijk leed.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post-88558138452489363032011-07-24T07:19:08.424-07:002011-07-24T07:19:08.424-07:00@anais: interessante reactie. ben helemaal mee, be...@anais: interessante reactie. ben helemaal mee, behalve met je laatste zinnetje: "zijzelf" zal wel correct zijn (ik denk dat er idd soms dergelijke zelfrechtvaardiging meespeelt) maar ik vrees dat er wél (100%) veggies zijn die dit soort van dingen kwalijk nemen of er weinig begrip voor hebben. dat moeten we denk ik proberen vermijden.Tobias Leenaerthttps://www.blogger.com/profile/10017469404079039484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post-31252537511161973592011-07-24T07:06:51.928-07:002011-07-24T07:06:51.928-07:00Sommige mensen die van vegetarisme e.a. terugkeren...Sommige mensen die van vegetarisme e.a. terugkeren naar flexitariërschap of wat dan ook, voelen blijkbaar de behoefte om het 'radicale vegetariër-zijn' in een minder rooskleurig daglicht te stellen om zich goed te voelen bij hun keuze. Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de keuze van in het begin minder 'diep' zat zoals Tobias aanhaalt,en de mate waarin zij zich identificeerden met 'Ich bin ein Vegetarier'. Om eventuele schuldgevoelens de kop in te drukken en de goedkeurend knikkende carnivoor in hun achterhoofd tevreden stellen komen zij dan met zulke hamblokjes-quotes.Als je zegt dat je jezelf iets wijsmaakte geef je tevens aan dat een hoop anderen dit ook doen (zo kan je boven hun eventuele kritiek uit zweven)en al deze tactieken leiden ertoe dat je met een gerust hart weer kip-tajine kan eten. Wat niemand de nieuwe flexitariër kwalijk neemt overigens, behalve zijzelf ...Anaïshttps://www.blogger.com/profile/05542707248309749564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-143722726321554235.post-61702288127011704962011-07-24T03:28:51.404-07:002011-07-24T03:28:51.404-07:00“mocht mevrouw Strubbe de levenscyclus van de kip ...“mocht mevrouw Strubbe de levenscyclus van de kip van Hafid kennen, dan zou de *goesting* haar wellicht snel vergaan.”<br /><br />Daar ben ik nog niet zo zeker van. Kennis over hoe het de dieren vergaat in de veeteelt brengt zeker niet noodzakelijk gedragsverandering of ‘minder goesting’ teweeg. Er zijn heel veel mensen die wel weten hoe het dieren vergaat, maar daarom geen biefstuk of hamburger minder gaan eten. <br />Naast kennis, bepalen ook sociale druk, alternatief aanbod, cultuur, gewoonte, prijs, etc iemands eetgewoontes.veggieleven.behttp://www.veggieleven.benoreply@blogger.com